5 schoonmaakhacks om jouw keukengerei spic en span te maken

En dat zonder vaatwasser.

gerelateerd
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
Getty Images

1. KOFFIEMOK
Als je elke dag koffie drinkt uit dezelfde mok, is er geen ontkomen aan de bruinachtige gloed die erin achterblijft. Al doe je ‘m in de vaatwasser, grote kans dat die laag niet verdwijnt. Vul de mok met wat baksoda en water, laat een kwartier staan en maak droog met een theedoek. En weg zijn ze, de vlekken.

Met deze truc maak je jouw messen roestvrij >

2. OVENSCHAAL
Na de lasagne vastgekoekte resten in je ovenschaal? Schrobben met harde hand is heus niet nodig. Laat de schaal vollopen met warm water en zet ‘m twee uur opzij. Zeker weten dat dan alles is losgeweekt. Zo makkelijk kan het zijn.

3. KANNEN OF FLESSEN
Leuk, kannen en flessen, maar hoe kom je in al die hoeken en gaten? Als je geen speciale flessenborstel hebt, is dit simpele oplossing: vul de kan of fles met een beetje water, ongekookte rijst en afwasmiddel. Dek de kan of fles goed af en schud even flink. De rijst functioneert als een soort scrub en bereikt plots al die hoeken en gaten.

4. BLENDER
Je hebt jezelf getrakteerd op een gezonde smoothie, maar dan komt de klus van het schoonmaken. Hoe voorkom je dat je je handen openhaalt aan die scherpe messen? Zo speel je sowieso op safe: vul de blender met zeep en water en zet ‘m aan et voilà. Door de kracht van het ronddraaien komen alle achtergebleven resten los en is je blender zo weer brandschoon.

Waarom je je vieze afwasborstel nooit weg moet gooien >

5. GIETIJZEREN PAN
Power to the pieper! Een aardappel kan veel meer dan alleen lekker zijn. Dat bewijst-ie hier wel. Doe een beetje zout in je gietijzeren pan en gebruik de platte kant van een halve aardappel om mee te scrubben. Spoel vervolgens de pan af met water en dep ‘m droog. Het laatste wat je dan nog hoeft te doen is wat olie gelijkmatig over de pan verdelen en ‘m in de oven zetten. Een uur op tweehonderd graden Celsius is voldoende.

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO