Upside down-cranberrycake met vanilleroom

Geschikt voor 10 personen
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

300 gr cranberry’s (vers of diepvries)
300 g suiker
200 g boter, plus extra om in te vetten
2 eieren
225 g bloem
75 g polenta (maismeel)
1 tl bakpoeder
75 ml melk
1 biologische sinaasappel
200 ml slagroom
1 el poedersuiker
halve vanillepeul 

Extra: ronde springvorm 26 ø cm, bakpapier, mixer, evt. vanille-ijs voor erbij

BEREIDING
Verwarm de oven tot 160°C. Vet de springvorm in met boter. Beleg de bodem met bakpapier (knip een passend rondje uit). Verdeel de cranberry’s over de bodem van de vorm. Strooi er 1/3 van de suiker over. Rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje). Klop in een kom de boter met de rest van de suiker romig. Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen tot al het ei is opgenomen.

Meng er de bloem, de polenta, het bakpoeder, de melk en de sinaasappelrasp door. Roer tot een glad beslag. Schep het beslag voorzichtig boven op de cranberry’s in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in 55-60 min gaar en goudbruin. Als je in het midden van de cake een spies steekt, moet deze er schoon uitkomen.

Laat de cake afkoelen en keer hem voorzichtig om op een grote schaal of groot bord. Verwijder het bakpapier. Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Snij de vanillepeul overlangs open en schraap er met de punt van een mes het vanillemerg uit. Meng het merg door de slagroom. Snij de cake aan tafel in punten en serveer hem met de vanilleroom en eventueel een bol vanille-ijs.

Receptuur Tal Maes - Fotografie Carlfried Verwaayen - styling Evelien Reich - Foodstyling Oliver Knight -  met dank aan slagerij Chateaubriand.nl en Fjalar Goud
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO