Filodeeg gevuld met zoete aardappel, schorseneren, pompoen en noten, met peterselie-yoghurtsaus

Geschikt voor 6 personen

Dit recept komt uit het kookboek Hemelse Modder.

 

gerelateerd
Glutenvrije banoffeetaart met chocola
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's

Ingrediënten

Filodeegtaart:
250 g pompoen, in blokjes
500 g schorseneren, in stukken
500 g zoete aardappel met schil, in plakjes ter dikte van een euro
200 g gemengde noten, geroosterd en grof gehakt
0,5 dl notenolie
½ bos verse peterselie, grof gehakt
8 eidooiers
1 à 2 pakjes filodeeg van 250 g
½ tl verse tijm, fijngehakt
½ tl verse rozemarijn, fijngehakt

Peterselie-yoghurtsaus:
5 dl volle yoghurt
½ bos verse peterselie, grof gehakt
zout, peper en cayennepeper

Blancheer de pompoen en de schorseneren. Kook de plakjes zoete aardappel ongeveer 8 minuten. Meng pompoen met schorseneren, noten, notenolie en de helft van de peterselie. Meng in een andere kom de zoete aardappel met 6 eidooiers. Verhit de oven tot 180 °C. Vet een lage ovenschaal of braadslee in met notenolie.

Klop 2 eidooiers los met een beetje water. Bedek de bodem van een ovenschaal met filodeeg en kwast in met losgeklopte eidooier. De deegvellen moeten over de rand hangen. Leg er een nieuwe laag filodeeg op en kwast ook die in met eidooier. Doe dit in totaal vier keer.

Verdeel de ingrediënten uit de kommen om en om in laagjes op het deeg, beginnend met het aardappelmengsel. Bedek de deegbak wanneer die gevuld is, met nog 2 lagen met eidooier bestreken filodeeg en vouw het over de rand hangende deeg erover. Bestrijk de taart met eidooier en strooi er tijm en rozemarijn over. Bak de taart in de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Meng de yoghurt met de peterselie en breng de saus op smaak met zout, peper en cayennepeper. Serveer de taart met de saus erbij. Gebruik de overgebleven eiwitten om meringue te maken, voor bij thee of koffie. Of als onderdeel van een dessert. Je kunt eiwitten ook goed invriezen.

gerelateerd
Glutenvrije banoffeetaart met chocola
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO