7 dingen die je niet moet weggooien maar moet invriezen

Je kunt er namelijk nog hele handige dingen mee doen.

gerelateerd
8 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen
Dit is dé truc om je vuilnisbak minder te laten stinken
7 smerige dingen die foodfotografen doen om een foto mooi te maken
Mislukken jouw baksels altijd? Misschien ligt het hieraan
Getty Images

1. OVERRIJPE BANANEN
Bruine bananen in de fruitschaal en geen tijd om er iets mee te doen? Vries ze in en maak er later nog bananenbrood of smoothies van. Tip: snijd de bananen eerst in plakjes voordat je ze invriest, een harde banaan is moeilijk te snijden.

Overrijpe bananen? Dit kun je er allemaal mee maken >

2. KORST VAN PARMEZAANSE KAAS
Parmezaanse kaas heeft een typische umami-smaak die het sterkst is aan de randen van de kaas. De korst op zichzelf is niet echt lekker, maar is wel de moeite waard om te bewaren. Zo kun je ‘m geroosterd gebruiken als croutons, of als smaakmaker in soepen of sauzen.

3. GEKOOKTE PASTA
Kook je altijd te veel pasta? Gooi die gekookte pasta dan vooral niet weg. Door een druppel olijfolie bij de bevroren pasta te doen en ‘m opnieuw op te warmen voorkom je dat hij aan elkaar blijft plakken en hoef je de volgende keer niet te veel, maar géén pasta meer te koken.

Opnieuw opwarmen: yay of nay? >

4. RESTJES GROENTEN
Je eigen groentenbouillon trekken? Dat doe je met de restjes groenten uit je vriezer. En diezelfde restjes, mits eetbaar, kun je op een later ogenblik ook nog prima in andere gerechten verwerken.

5. KIPPENBOTTEN
Het klinkt een beetje gek om het skelet van je gebraden kip in de vriezer te stoppen, maar het is zonde om ‘m weg te gooien. Van die kippenbotten trek je namelijk zo heerlijke kippenbouillon die je nog op vele manieren kunt gebruiken. Wel even goed inpakken in plastic.

4 foods waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen >

6. VISSENGRAAT EN RESTJES SCHAALDIEREN
Ook van de restjes van vissen en schaaldieren kun je bouillon trekken. Bewaar de vissengraten en schalen in luchtdichte, passende bakjes en haal ze tevoorschijn bij zin in huisgemaakte visbouillon.

7. BOUILLON
En heb je eindelijk de tijd genomen om van die restjes uit de vriezer huisgemaakte bouillon te maken, dan kun je het overschot aan bouillon op zijn beurt weer invriezen. Schenk de bouillon bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm zodat je de bevroren bouillon makkelijk kunt doseren. 

10x handig invriezen in een ijsblokjesvorm >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO