6 tips om je aangebrande pan schoon te maken

Vlam in de pan? Deze wondermiddelen helpen je bij het schoonmaken.

gerelateerd
5 symptomen die je hebt als je een vitamine B12-tekort hebt
Dit kun je allemaal schoonmaken met olijfolie
Tips voor een gezonde lunch tijdens werk
Getty Images

Even het fornuis uit het oog verliezen en daar zit je dan, met je gebakken pannen. Maar voordat je denkt dat je aangekoekte favoriet niet meer te redden is en je de handdoek in de ring gooit: van deze wondermiddelen wordt beweerd dat ze zelfs de zwartste koekenpan weer glimmend maken.

Zo herstel je je roestvrije, gietijzeren pan >

1. SODA
Een schepje soda in een laagje heet water en je pan is na een tijdje weken weer brandschoon. Een uur tot een dag, daar zijn de meningen dan weer over verdeeld.

2. VAATWASTABLET
Ook een vaatwastablet kun je toevoegen aan een laagje heet water en even laten staan, zodat het tablet oplost en het vuil losweekt. Je kunt het proces versnellen door de pan met het vaatwastablet erin aan de kook te brengen.

3. ZOUT
Een flinke hoeveelheid zout in een laag water in je aangekoekte pan en een tijdje laten koken, et voilà: vuil water en een schone pan.

Zo krijg je de aangekoekte vlekken van je bakplaat af >

4. CITROENSAP
Ook citroensap gemengd met heet water even laten staan zorgt ervoor dat het vuil losweekt. Deze optie vereist wel wat schrobwerk na met de afwasborstel.

5. AZIJN
Bij azijn heb je geen heet water nodig, maar koud water. Na een paar minuten laat het vuil al los van de pan. Ook hierbij zul je wel nog een rondje met de afwasborstel moeten doen.

6. COLA
Het verwoestende effect dat cola heeft op je bloedsuikerspiegel en tanden, heeft het ook op aangekoekte pannen. Vijf minuten cola in een vuile pan en hij is weer als nieuw.

Gooi je vieze afwasborstel nooit weg! Zo krijg je 'm schoon >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO