ZOEK

Nieuwe Hotspots!
Net geopend in Utrecht 2016-2017

Deze eet- en drinkplekken zijn onlangs geopend in het midden van ons land. Om in de smiezen te houden.

gerelateerd
Deze vegan foodbar opent morgen in deze stad
Topchef Peter Lute opent nieuw restaurant!
Hotspots Italië! Uit eten bij deze top 10 restaurants in Florence

Beeld via De Zagerij op Facebook

Beeld: Facebook Het Ketelhuis

Roost

Kimmade

Beeld: Facebook Van Oost Pastbar

Juuls Hummus

De LiK

Lewis Book Café - via Facebook

Ritos - Via de website

Getty Images

Credits De Pizzabakkers Utrecht

Instagram Héron

WT

Café Elize, beeld: Eva Segaar

Facebookpagina Kantien

Le Jardin

Behind Bars

Het Muzieklokaal

Foto: Sla Westerstraat Amsterdam

The Village Coffee & Music

Foto: Facebookpagina Rabarber

Fotografie: Renzo Gerritsen

Loetje Utrecht
1 / 23

De Zagerij Utrecht

De Zagerij opende onlangs in de voormalige Pastoefabriek. Waar ooit meubelen werden gemaakt, kun je sinds dit 18 april in een waanzinnig interieur het menu van De Zagerij proeven. Achter dit restaurant zitten voormalig eigenaren van Mammoni en Pronto Pronto!

WAT EET JE ER?
De chefs bereiden de gerechten in hun open keuken. Een groot deel van de kaart is vegetarisch. Drie van de vijf voor- en hoofdgerechten is vega, de andere twee bevatten vlees of vis. De rode draad is Frans, maar met een moderne twist. Bijvoorbeeld een crème van witte bonen of steak tartare met limoen en sesam. Het restaurant is open voor lunch, diner en je kan zelfs blijven hangen voor een borrel. Het terras - een heel fijne plek - mogen we niet vergeten te noemen. Je zit aan het water en als de zon schijnt ben je de grootste bofkont.

PASTOE
De Pastoefabriek blijft zich vullen met creatieven. Een van onze Utrechtse favorieten, Simple (gesloten), veranderde in Het Ketelhuis en nestelt zich ook in de fabriek. Let op! Maandag is De Zagerij gesloten.

> De Zagerij, Rotsoord 7a, Utrecht

Het Ketelhuis

Bij Het Ketelhuis eet je verfijnde happen met een kleine Franse slag. Restaurant Simple - een van onze favorieten, maar gesloten - verhuisde naar een oud ketelhuis aan de voormalige Pastoefabriek. Wat kun je verwachten? Elegante gerechten zoals burrata met paprika, vadouvan en karnemelk of lamsschouder met artisjok, gele curry, doperwten en munt. Maar is het niet in het seizoen? Dan ligt het niet op je bord. Zo simpel is het. Je kunt kiezen uit een chef's menu van 4, 5 of 6 gangen.

> Het Ketelhuis, Rotsoord 7a, Utrecht

 

Roost

We kennen Sidney Rubens al van restaurant Brass, Strand Oog in Al (SOIA) én lunchroom Voer. Alsof dat nog niet genoeg is voor Utrechters, opende een restaurant van Sidneys hand: Roost aan de Singel.

ZUID-AFRIKAANS
Sidney liet zich inspireren door het Zuid-Afrikaanse fenomeen ‘Braai’: oftewel een combinatie van buitenkeuken en barbecue. Grote eters zitten hier goed, je kunt er vooral grove stukken vlees en vis verwachten.

WAAR? 
Niet lang geleden was het een zandvlakte, maar nu kun je er terecht voor braai. Roost zit aan de Catherijnesingel, vlakbij Paardenveld. 

WANNEER?  
We weten het niet helemaal zeker, maar in oktober zal het restaurant waarschijnlijk weer sluiten. De zomer kom je in ieder geval barbecuënd door.

> Roost aan de Singel, Paardenveld 1, Utrecht

Kimmade

Kimmade (spreek uit als Kim Made in het Engels) was een van de eerste hippe Vietnamese eetstekken in ons land. Natuurlijk was er al een aantal, maar toen de Vietnamese streetfoodtrend in gang werd gezet, maakte Kim als de wiedeweerga pho en goi cuon klaar voor Utrechters in de binnenstad. De eetplek aan de Mariastraat telt plek voor, als je goed propt, ongeveer twaalf man. Als het weer het toelaat, kun je op het mini terras zitten. Je lenterollen meenemen lijkt ons altijd een betere optie. Althans, tot nu! 

GROTER RESTAURANT
Het was overduidelijk tijd om alle liefhebbers van Kims Vietnamese keuken een plek te geven om te zitten aan de Oudegracht, onder de Rembrandtbioscoop. Daar mag je reserveren en uren blijven plakken, want Kimmade Vietnamese Food Village is open voor ontbijt, lunch en diner.

> Kimmade Vietnamese Food Village, Oudegracht 61, Utrecht

Pastabar Van Oost

Tekst: Caroline Hülsenbeck

In Utrecht waren we even bij Pastabar Van Oost, een buurtrestaurant in het Oostelijke deel van de stad, op minder dan een minuut lopen van het Wilhelminapark. Van Oost, sinds afgelopen februari geopend, is een van de uitspanningen van Kees en Esther Rijnbergen, oude bekenden uit het Utrechtse horecacircuit. Kees Rijnbergen was – onder veel meer – lang geleden al betrokken bij De Witte Ballons op de Lijnmarkt. Van Oost is opgezet als een gezellige buurttent met een ongedwongen sfeer. Daarom is de grote bar het centrale middelpunt en kun je er voor nagenoeg alles wat je wilt terecht. Voor een ontspannen, al dan niet doordeweeks diner, bijvoorbeeld. Wat was wat wij gingen doen.

WAT ETEN WE?
Onze fritto misto van kabeljauw, rode mul en garnalen was perfect in al zijn eenvoud, de pasta pesto die erop volgde naar onze maatstaven wel érg warm aangekleed met zijn rucola, tomaatjes, cougette en olijven. Maar de pasta was goed gekookt en ben je een liefhebber van pasta in een meer ‘Hollandse’ stijl, dan is dit zeker jouw bar. Dat geldt trouwens ook als je gewoon zin hebt in een glas wijn of bier met een hapje erbij. En – per 1 mei – voor de lunch.

SFEER?
Buiten zit je op dit hoekje van de Jan van Scorelstraat aan de doorgaande weg naar het park perfect voor zomers mensen kijken. Er staan grote houten tafels met blauw-wit geblokte kleedjes met banken eraan in een sfeer die zich misschien nog het beste laat omschrijven als Italië meets standtent. En dat je hier op je wenken bediend zult worden staat ook als een paal boven water. Bedrijfleider Bart de Groot gets it en heeft er duidelijk plezier in het zijn gasten naar de zin te maken. 

> Jan van Scorelstraat 33, Utrecht, vanoostpastabar.nl

Juuls Hummus

Hummusfans in Utrecht kunnen hun geluk niet op: dat lieten ze ons veelvuldig weten. Op de hoek van de Baanstraat, vlak bij het Wilhelminapark, is namelijk een nieuwe hummusbar geopend. Juuls serveert niet alleen hummus, maar ook salades en koffie. Alle gerechten zijn vers, gezond en betaalbaar. Een prima plek om eens neer te strijken voor een gezonde lunch dachten wij zo.
> Juuls Hummus, Baanstraat 1, Utrecht 

De LiK

Op een bijzondere Utrechtse locatie: de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein, opent op 23 maart - hoe toepasselijk? - de LiK. Een bezoek aan het restaurant is redelijk exclusief. De LiK is namelijk maar drie dagen per maand geopend. Bovendien staat het pand momenteel te koop. De eigenaar, cateraar Bakx en Meijer, hoopt de zaak nog minstens anderhalf jaar te runnen.

Bakx&Meijer beheerde al langere tijd het evenementendeel van de oude bajes. Het idee voor De LiK werd geboren omdat zij het jammer vonden dat niet iedereen toegang had tot de evenementen.

Gasten hoeven niet bang te zijn voor een menu met alleen maar water en brood. De chefs van De LiK werken met verse streek- en seizoensproducten en de kaart wisselt elke maand. Je eet een vijfgangendiner voor €50 per persoon.
>De LiK, Wolvenplein 27, Utrecht

Hier serveren ze de lekkerste brunch van Utrecht >

Lewis Book Café

De nieuwste aanwinst in het centrum van Utrecht: Lewis Book Café! Deze knusse koffiezaak, vlakbij Vredenburg, is een oase van rust. Doe alsof je thuis bent, bestel een lekkere bak koffie en kies een goed boek, want die liggen er voor het oprapen. Of spreek af met een vriend of vriendin en probeer de crazy choc, inclusief donut (tip!). Ook als je op de gezonde toer bent, blijft er genoeg te kiezen, zoals een verse smoothie. Let op! Lewis verstopt briefjes in het café. Misschien ben jij wel de gelukkige van een gratis refill.

> Lewis Book Café, Achter Clarenburg 39, Utrecht 

Ritos

Healthy fastfood klinkt ons altijd goed in de oren. De Mexicaanse en Japanse keuken blijken een gouden duo bij deze nieuwe hotspot in Utrecht. Ritos tovert sushi en burrito’s om tot een gezond en snel maal: de sushirito. Ook voor poké bowls ben je hier aan het juiste adres. Nog een grote plus: de verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar.

> Ritos, Potterstraat 8, Utrecht

Poké perfect

Wij zijn helemaal fan van de Poké bowls. Deze Poké bowls kun je zelf samenstellen met allerlei verse toppings, zoals zeewiersalade, edamame boontjes, zoete aardappel, komkommer, avocado en mango. Wij schreven al eerder over deze trend, dé foodhit van 2016/2017.

POKÉ PEREFCT

Poké Perfect opende een aantal maanden geleden in Amsterdam op de Prinsengracht de deuren van hun eerste zaak. En sindsdien is het volle bak. Elke keer als wij langsgaan is het er druk, en dat begrijpen we volledig. En zodoende is er een tweede zaak in Utrecht geopend. 

> Poke Perfect, Korte Jansstraat, Utrecht

De Pizzabakkers Nachtegaalstraat

Misschien ken je ze al, misschien ook niet. De Pizzabakkeres hebben een rits aan restaurants in Amsterdam. En nu is ook Utrecht aan de beurt.

De Pizzabakkers staan bekend om houtovenpizza’s met lekker knapperige dunne bodem. De deegbodem bij De Pizzabakkers wordt gemaakt naar Romeins recept en wordt getopt met verse ingrediënten zoals burrata, parmaham, pittige pancetta en artisjokken uit Sardinië.

Ook lekker bij de pizza: een Peroni-biertje en Italiaanse gin-tonic. Exclusief bij deze vestiging aan de Nachtegaalstraat is dat je er terecht kunt voor een Italiaanse vrijmibo; een aperitivo met Italiaanse snacks.

> De Pizzabakkers, Nachtegaalstraat 70, Utrecht

Zelf aan de slag? Maak deze pizza met burrata van Ron Blaauw >

Héron

Bij Héron Petit Restaurant staat wildplukken centraal. Hup, zo uit de natuur op je bord. Ook plukken de chefs producten waarvan het gros niet weet dat het eetbaar is. Laat staan dat het lekker is. Bijvoorbeeld roze bessen, klaverzuring, boskip ( zwavelzwam) of eikhaas (houtzwam).

CROWDFUNDING
Héron kwam tot stand door middel van een bups mensen die wel wat zagen in het restaurant. En ook Jacob Jan Boerma was het daarmee eens, maar in plaats van centen sponsorde hij Héron met beeldschone borden van driesterrenrestaurant De Leest.

NEDERLANDSE BODEM
Héron werkt nauw samen met de boer, de tuinder, de wijnleverancier, de veehouder, de kaasmaker en de visser. De chefs koken met producten die lokaal verkrijgbaar én in het seizoen zijn. Alles met respect voor mens, dier en milieu.

WAT EET JE ER?
De favoriet van de chef zijn de varkenspootjes, die vijftien uur op het fornuis hebben gestaan en vervolgens geplukt zijn. Zoals je ziet wordt álles van het beest gebruikt.

Onze lievelings? Wij aten het gerookte eitje met hollandaise en wilde kruiden. Waanzinnig lekker. Een driegangenmenu is €33,50, en je kunt ook voor vier (€38,50) of vijf gangen (€42,50) kiezen.

Héron, Schalkwijkstraat 28, Utrecht

 

WT Urban Cafe & Kitchen

Naast LEEN en vlakbij Tivoli de Helling en Klein Berlijn opende onlangs een nieuwe favoriet: WT Urban Cafe & Kitchen. Na een immense verbouwing is het topje van de watertoren veranderd in een twee verdiepingen tellend café-restaurant/werkplek. Bovenop de watertoren is een extra verdieping gebouwd, volledig van glas en met uitzicht over de hele stad en omgeving. Favoriet van de avond? De coquille vooraf, als tussengerecht de eend én de risotto carnaroli.

De chef-kok en gastheer komen beide bij het Utrechtse restaurant Podium onder de dom vandaan. Als ze de maatstaven ook door gaan trekken naar de Watertoren, dan belooft dit veel goeds.

> WT Urban Cafe & Kitchen, Heuveloord 25a, Utrecht

Café Elize

Vlakbij het conservatorium is café Elize in maart neergestreken, waar je binnen en buiten kunt ontbijten, lunchen en borrelen. Elize is gestart door de zussen Michelle en Anne Lagerweij, die je (als Utrechter) kunt kennen van Pronto Pronto. Met Elize stappen ze af van de Italiaanse keuken. Geen pasta meer, maar een clubsandwich met kippendij, bacon, avocado en tuinkersmayonaise. Of soldaatjes met een zachtgekookt ei. Lollig, want dat laatste zien we niet vaak.

IMG_0599

Ook leuk: ze maken er bijna alles zelf. De taarten worden ‘s ochtends gebakken en op de broden zit huisgemaakte mayonaise en ketchup. En wat te denken van de kaasfondue met camembert, knoflook en rozemarijn voor bij de neut? Elize is wat ons betreft een uitstekende toevoeging aan de bestaande Utrechtse eetstekken.

IMG_0600

> Elize, Mariaplaats 44, Utrecht

Kantien

Kantien zit buiten het centrum van Utrecht op de Ravellaan in een grote industriële loods. Bijzonder: Kantien is deels tot stand gekomen door crowdfunding en is bedacht door Lodewijk, André, Spencer en Jeffrey, die je kunt kennen van Stekker in de Tunnel en het Spek & Bonen Festival.

DE KAART
Ook leuk, ze vernieuwen de kaart regelmatig dus saai wordt het er niet. En wat kun je verwachten? Kantien serveert Hollandse kost. Of zoals ze het zelf noemen: authentieke en smaakvolle gerechten met een Hollandse inslag. Een driegangenmenu is €32,50, en je kunt ook voor vier of vijf gangen kiezen, of als je wat minder geld op zak hebt voor alleen een los bord. Doe ons maar de rog met sjalot en bleekselderij en het kaasplateau met pompoen toe.

Kantien, Ravellaan 96, Utrecht

 

Le Jardin

Le Jardin is een restaurant en bloemist in een. Ze willen op de bovenverdieping een hotel beginnen naar Frans voorbeeld. Overal in het restaurant staan bloemen en planten. Ze koken er volgens de zelfverzonnen groentenomie: ‘de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt.’ Maar vlees en vis staan ook op de kaart.

> Le Jardin, Mariaplaats 42, Utrecht

Behind Bars

Gloednieuw en lang verwacht. Behind Bars is het geesteskind van topbartenders Marcel van der Ben en Daniel Lansbergen. Verwacht een laid-back cocktailbar, serieus in zijn ambities, cocktails, rum en Japanse whisky’s.

> Behind Bars, Hamburgerstraat 14, Utrecht

Het Muzieklokaal

Een proeflokaal waar klassieke muziek centraal staat. Je kunt er eten en drinken met klassieke muziek op de achtergrond. Ook leuk: Het programma Diskotabel van radio 4 doen een paar keer per maand hun live uitzending vanuit Het Muzieklokaal.

> Het Muzieklokaal, Bemuurde Weerd OZ 13, Utrecht

SLA

Na vijf Amsterdamse vestigingen is eindelijk Utrecht aan de beurt: 17 oktober opende daar aan de Voorstraat het zesde SLA filiaal. Bij SLA kun je terecht voor lekkere en verantwoorde salades, soepen, sappen en smoothies. Alle groenten en fruit zijn biologisch en zoveel mogelijk van Hollandse bodem. De populairste recepten werden onlangs gebundeld in het SLA kookboek.

> SLA, Voorstraat 52, Utrecht

The Village Coffee & Music

Alleen al gaaf dankzij de locatie: de tweede zaak van The Village Coffee & Music zit namelijk in een voormalige gevangenis. Wolvenplein was ooit de oudste penitentiaire inrichting van Nederland. Grauw is het niet meer, want de ruimtes zijn flink verbouwd. De tralies zijn wel bewaard gebleven. Als je er koffie besteld kan er sowieso niets misgaan, want de locatie van The Village aan de Voorstraat werd in 2013 benoemd tot ‘Beste koffiezaak van Nederland’. Eten kan ook, de keuken serveert Amerikaanse/Koreaanse/Mexicaanse maaltijden, en ze doen er eens in de twee weken een fortnight dinner.

> The Village Coffee & Music, Wolvenplein, Utrecht

Toetje? Hier haal je een ijsje in Utrecht >

Rabarber

Granola, croissantjes, broodpudding, shakshuka, hartige wentelteefjes - bij Rabarber is het altijd feest, want de heerlijke ontbijtjes zijn de hele dag te bestellen. De chutneys en de ketchup zijn er huisgemaakt, evenals de rabarberwodka. En als we toch bezig zijn: die cheesecake zag er ook niet verkeerd uit...

> Rabarber, Zadelstraat 20, Utrecht

Gastrobar Aandacht

Op de Biltstraat vind je de nieuwe Gastrobar Aandacht. Broers Dimitri en David Brüggemann van Aandacht voor Eten, het restaurant schuin tegenover, willen met deze Gastrobar - let op - de aandacht op wijn leggen en serveren daarbij Spaanse happen.

BAROLO
Een geopende fles wijn kun je niet eindeloos bewaren. Gastrobar Aandacht heeft geïnvesteerd in een knetterdure zuurstofpomp waarmee je geopende flessen wél lang kunt bewaren. Daarom kun je in de gastrobar bijvoorbeeld een Barolowijn, die normaal alleen op fles te krijgen is, per glas drinken.

LUNCH
Leuk idee: de lunch is pay as you feel. Je krijgt een wijnkist met verschillende happen - coquilles, gedroogde worst, brood met dip - en je betaalt ervoor wat je het waard vindt. Dat is natuurlijk spannend, maar Dimitri en David gaan uit van de goedheid van de gast.

> Gastrobar Aandacht, Biltstraat 48, Utrecht

Loetje

OUDKERKHOF
Loetje opende 17 juni in het pand aan het Oudkerkhof waar voorheen Yoepz kip & kreeft zat en daarvoor nog - de Utrechters kennen het vast - Havana. 

10 VESTIGINGEN
Loetje heeft in totaal 9 vestigingen, verdeeld over Amterdam, Overveen, Lare, Ouderkerk en Bergen. Loetje Utrecht zal de 10e zijn.

WAT EET JE ER?
Nog nooit bij Loetje geweest? Dit kun je verwachten: prima Hollandse kost. Kipsaté, knapperige friet en biefstuk gebakken in een laag vloeibaar goud. Daarmee bedoelen we boter. Heel veel Blueband boter. Dat is geen geheim meer.

Loetje, Oudkerkhof 29, Utrecht

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO