Deze bekende kazen kun je wél eten als je lactose-intolerant bent

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je best kaas eten als je lactose-intolerant bent. Maar niet alle kazen zijn even geschikt. Zó pik je wel de juiste kaas uit het schap.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: december
6 redenen waarom pittig eten goed voor je is
Dit is ons favoriete traditionele sinterklaassnoep
10x feestelijke bijgerechten voor de Kerst
Getty Images

De ene kaas bevat meer lactose dan de ander. Ben jij lactose-intolerant? Hierop moet je letten als je op de kaasafdeling staat.

WAAR BESTAAT KAAS UIT?
Kaas wordt gemaakt met zuursel en stremsel. Het zuursel (melkzuurbacteriën) snoept van de lactose (melksuiker). Het stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk (melkeiwit en melkvet) samenklonteren. Hierdoor ontstaat wrongel, de voorloper van kaas.

Dit zijn de 50 beste restaurants ter wereld >

HOE OUDER DE KAAS...
Toch eindigt niet elke kaas met dezelfde hoeveelheid lactose. Michael Tunick chemicus en schrijver van het boek ‘The Science of Cheese’ vertelt: ‘Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je ‘m kan eten als je lactose-intolerant bent.’ Want het toegevoegde zuursel eet de lactose op! Hoe ouder de kaas dus is, hoe minder lactose erover blijft.

WELKE KAZEN MOGEN WÉL
Aha! Zo zit dat dus. In de meeste ‘oude’ kazen is dan ook geen spoor van lactose meer te bekennen. Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas. Terwijl een ‘jonge’ kaas als feta, een behoorlijke hoeveelheid lactose bevat en dus ongeschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.

25x doordeweekse pasta's >

ETIKET
De makkelijkste manier om erachter te komen of een kaas geschikt is: check het etiket! Een kaas met weinig koolhydraten, oftewel suiker, per 100 gram, bevat weinig lactose. Terwijl kazen die rijk zijn aan lactose, meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten.  

Bron: Insider 
Bron: Voedingscentrum

Wijn erbij? Wijnjournaliste Esmee tipt de beste wijnen van de Gall&Gall >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO