Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Het antwoord kan je weleens verrassen.

gerelateerd
Japanse ramen! 8x variaties op ramensoep
Eieren pocheren in de magnetron doe je zo
4x etenswaren waarvan je de light-variant beter niet kunt eten
Getty Images

De tosti is een klassieker als het om lunchgerechten gaat. En goed lekker, maar niet echt gezond. Je kunt veel beter een gewone boterham met kaas eten. Of niet?

Ook jij bewaart je kaas waarschijnlijk al die tijd al verkeerd... >

HOERA
Goed nieuws voor de kaaskoppen onder ons. De tosti is een blijvertje. Wanneer kaas op een tosti smelt verandert de samenstelling van vetten niet. Dit betekent dat hij evenveel calorieën bevat als een dubbele boterham met kaas. Dat druipende vet op je tosti komt dus doordat de kaas bij verhitting zijn vet blootstelt wat een bammetje kaas heel onschuldig doet lijken. Maar dat wisten we met een beetje logisch nadenken al.

Dit is dus de beste kaas voor je tosti >

BOOSDOENER
Wat de tosti wel een gevaarlijke speler maakt, is dat je bij je tosti natuurlijk altijd een dipsaus moet hebben. De tosti valt ook nog eens onder de categorie dubbeldippers, dus extra veel saus. Dit is dan weer mínder goed voor je en maakt vaak de tosti dus een ongezondere lunch. Daarnaast wordt de tosti graag rijkelijk belegd met kaas en wellicht nog andere ingrediënten die het er ook niet beter op maken. En er is nog een addertje. 

13 recepten voor tosti's - maar dan anders >

NOG MEER HONGER
Hoe het dan komt dat je na het eten van een tosti vaak meer honger hebt dan wanneer je twee boterhammen met kaas eet? Het is voor je lichaam makkelijker om gesmolten kaas en geroosterd brood te verwerken. De voedingstoffen worden sneller in je lichaam opgenomen, waardoor je sneller nog meer honger krijgt. Dus je hebt óf een sterke ruggengraat nodig om niet van één tosti twee te maken, óf je moet die boterhammen met kaas niet onder de grill gooien.  

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO