Het verschil tussen komijn, kummel en karwij

'Ik slaag er maar niet in te ontdekken wat het verschil is tussen komijn, kummel en karwijzaad. Volgens internetencyclopedie Wikipedia is kummel een likeur en in een Zwitsers warenhuis zag ik een potje met komijn, terwijl op het etiket 'kummel' stond. Help!'

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt

Er is veel verwarring over karwij, kummel en komijn. Het zijn specerijen, zaden van twee verschillende planten, beide met een kruidige, anijsachtige, zoete smaak, Om het iets overzichtelijker te maken: kummel, afgeleid van het Duitse woord Kümmel is een andere naam voor karwij, soms wordt het ook wilde komijn genoemd. Karwij is veel sterker en scherper van smaak dan komijn en komijn smaakt iets bitterder dan karwij.

Komijn kennen we in Nederland van de komijnekaas, in Spanje zit het in chorizo en in India wordt het gebruikt in kip tandoori. In de Indonesische keuken heet gemalen komijnzaad 'djinten'.

De ELLE Eten redactie beantwoordt culinaire (gewetens)vragen. Ook een vraag? Mail naar elle.eten@hearstmagazines.nl of www.twitter.com/eetproblemen.

Komijnliefhebber? Dan smaakt deze kip met mango en couscous je vast en zeker >
Recept met kummel: lauwwarme andijviesalade >
Daarom is Indiaas eten zo lekker >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO