Filmpje! Zuurdesem-
brood bakken in 4 stappen

Als je eenmaal goed zuurdesembrood hebt geproefd, wil je niet anders meer! Het is heerlijk brood, vol van smaak en met veel beet. Zelf bakken is helemaal niet moeilijk. Wie zei het ook alweer: het enige wat je nodig hebt is meel, water en tijd, maar niet jouw tijd! En met deze tips en trucs moet het helemáál lukken. 

gerelateerd
5x recept! Creatief met kastanje
Weekbreker: retro monchoutaart
Zo maak je de lekkerste aardappelpuree
5x streetfood dat je geprobeerd moet hebben

HOE WERKT HET?
Zuurdesembrood is brood zonder gist. De gisten en bacteriën in een verzuurd mengsel meel en water – de desem, starter of chef - zorgen voor het rijzen. Dus die starter moet je eerst maken. Heb je hem eenmaal, dan kun je de rest van je leven brood bakken.  Verder is het een kwestie van afwegen, mengen, de klok in de gaten houden en het deeg af en toe vouwen. Kneden hoeft niet, als je een machine gebruikt. En het deeg vormen ook zelfs niet, als je het brood in een braadpan bakt.

Tips & trucs voor het maken van zuurdesembrood >

ZO MAAK JE DE STARTER
Je maakt de starter of het desem door 50 g volkorenmeel met 50 ml water te mengen, dat een paar dagen weg te zetten (kamertemperatuur) en af en toe om te roeren. Als er ten slotte bubbeltjes verschijnen meng je er nog eens 100 g meel en 100 ml water door. Na ongeveer een dag is het een brei vol bubbels en ruikt het zurig. Dan gooi je alles weg op 50 g na (ja echt doen!) en meng je het opnieuw met 100 g water en 100g meel. Na nog eens 12-24 uur is het klaar voor gebruik.

Je bewaart het in de ijskast en steeds als je een brood gaat bakken neem je er wat af  (50 g voor en brood van ca.750 g). Als je nog een klein beetje over hebt meng je het weer met 100 g meel en 100 water. Gebruik je het niet, ververs het desem dan elke week door het meeste weg te gooien en 100 g meel en 100 g water toe toevoegen. Vries de desem in als je lang niet bakt.    

ZUURDESEMBROOD BAKKEN IN VIER STAPPEN
1. Maak een voordeeg van 50 g desem, 100 gram tarwebloem en 100 ml water. Laat dat een nacht of dag staan (afgedekt).

2. Voeg 400 g tarwebloem en 225 ml water toe. Kneed 10 min. (met een machine of met de hand). Voeg na 8 min. 10 g zout toe.

3. Zet het deeg weg en laat 3-5 uur afgedekt rijzen; vouw het tussendoor een paar keer vanaf de zijkanten met een natte hand naar binnen. Het is klaar als het volume ongeveer verdubbeld is. Verwarm intussen de oven met daarin een ovensteen, minimaal drie kwartier voor op 250˚. Gebruik je een bakplaat, dan is het niet nodig om zo lang voor te verwarmen.

4. Trek het deeg uit tot een rechthoek van 20x30 cm. Klap deze dubbel in de lengte en leg het deeg op en stuk bakpapier en vervolgens op de hete ovensteen of bakplaat in de voorverwarmde oven. Schakel de temperatuur terug naar 225˚. Bak ca. 30 min. Laat afkoelen op een rooster.

Echte Franse croissants (mét gist) maak je zo >

SUPERTIP: BAK IN EEN PAN
Maak het jezelf nog makkelijker door in een pan te bakken. Dat gaat zo: zet een gewone (ovenbestendige) braadpan met deksel en al in de oven (250˚) tot hij door en door heet is. Na de rijstijd stort je het deeg in de pan. Je zet de pan met het deksel erop, in de oven, tempert de temperatuur tot 225˚ en verwijdert het deksel na 15-20 minuten. Je weet niet wat je ziet: het brood is prachtig gerezen! Bak dan nog een minuut of 20 zonder deksel tot het brood gaar is.  

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO