Van deze 7 etenswaren worden je tanden schijnbaar hagelwit

Althans, dat moeten we nog maar eens zien. Heb jij het geprobeerd?

gerelateerd
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
10 dingen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren
Getty Images

Als je iemand tegenkomt die koffie drinkt met een rietje, dan weet je waarom. Want dat we koffie en wijn moeten mijden als we ons gebit witter dan wit willen houden, is velen niet ontschoten. Mocht je enthousiast worden van een hagelwitte rij in je mond, probeer dan deze etenswaren.

1. Aardbeien

Je zou denken dat rode aardbeien net als rode wijn kunnen vlekken op je tanden, maar in aardbeien zit fruitzuur dat vuil aan de oppervlakte van je tanden kan verwijderen. Maar pas wel op. Je kunt het ook van de andere kant bekijken. Zuren kunnen je tandglazuur oplossen, waardoor er tanderosie ontstaat en je last krijgt bij het eten en drinken.

2. Zuivel

Melk en yoghurt bevatten veel calcium en dat voorkomt tandbederf. Calcium versterkt je tanden en maakt je glazuur gezonder en witter.

3. Noten

Het schijnt dat als je op harde noten kauwt, ze het tandplak van de oppervlakte van je tanden af wrijven. Maar in hoeverre dat zo is, valt te betwijfelen. Amandelen bevatten wel veel calcium, wat weer goed helpt tegen tandbederf.

Go nuts! Dit zijn de 5 gezondste noten >

4. Appels

…en ander hard fruit zijn een goede snack voor je tanden, omdat ze spreekselproductie bevorderen. Hierdoor bouw je bescherming tegen gaatjes op.

5. Wortels

Net als appels bevorderen ook harde groenten zoals wortels en selderij je speekselproductie. Als je een droge mond hebt, heb je meer kans op gaatjes, ontstoken tandvlees, een slechte adem en tandplak.

6. Kauwgum

Kauwgum activeert, net als harde groenten en fruit, de productie van beschermend speeksel. Maar kies dan wel een suikervrije variant.

7. WATER

Water hydrateert je mond en de rest van lichaam. Neem na een slok wijn of andere donkere dranken en voedsel een slok water om de tint weg te spoelen. Maar pas op met water met prik. Dat kan net als alle frisdrank juist je tandglazuur aantasten.

Of deze fooditems daadwerkelijk een wit gebit opleveren, is nog maar de vraag. Wij houden het in ieder geval sowieso bij twee keer per dag poetsen.

Dit is wat er gebeurt als je iedere dag citroenwater drinkt >

Bron: Harper’s Bazaar
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO