Nieuw op Netflix: The Final Table, en déze Nederlandse chef doet mee

Met 24 van de beste chefs ter wereld.

gerelateerd
Chocoladelettertest 2018: dit zijn de lekkerste letters
Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten
Waarom je thee met kaneel moet drinken bij kou
10 dingen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren
The Final Table Netflix

Watching nine to five gaat wel op bij alle seizoenen van Chef’s Table. Verwonderlijk en buitengewoon inspirerend welke hersenspinsels sommige chefs afleggen voordat ze een gerecht gecreëerd hebben. Gerechten die in dat geval misschien wel meer met kunst te maken hebben dan met eten. Hoe zou het zijn als je chefs op topniveau tegen elkaar laat strijden? Ooit over gefantaseerd? Die fantasie wordt vanaf 20 november door Netflix (exclusief) naar de werkelijkheid geslingerd. Hier vind je alvast de trailer.

Nieuw op Netflix: The Final Table mét Nederlandse chef

Jawel, in de nieuwe Netflix show The Final Table, die vanaf 20 november nieuw op Netflix is, is te zien hoe topchefs tegen elkaar strijden om bij de kooklegendes aan tafel te mogen zitten.

Dat gaat er zo aan toe: twaalf teams, bestaande uit twee topchefs per team, koken elke aflevering van The Final Table gerechten uit landen als Mexico, Spanje en Engeland. Zij worden beoordeeld door recensenten, lokale chefs en bekende ‘ambassadeurs’ van dat land. In de laatste aflevering zal één chefkok een plek aan tafel winnen bij de negen culinaire iconen uit de landen waaruit gekookt wordt. Denk aan legendes als Enrique Olvera uit Mexico, Andoni Aduriz uit Spanje en Clare Smyth UK. Eerder legden we al ontzettend uitgebreid uit wat je van The Final Table kunt verwachten.

The-final-table-netflix-2_25d

Alex Haupt van 101 Gowrie in Amsterdam

Chef Alex Haupt, een cocktail van Japanse en Duitse genen opgegroeid in Sydney, doet als Nederlandse chef mee. Zijn nieuwe restaurant 101 Gowrie, opent binnenkort in Amsterdam en inmiddels woont hij alweer vijf jaar in Nederland.

Daar stond hij dan, naast goede vriendin Ash Heeger, te midden van 24 van de beste chefs ter wereld tijdens de opnames The Final Table. Hoe voelt dat? Alex voelde zich een tikkie geïntimideerd en dat is zacht uitgedrukt. Zelfs als hij zich bedenkt dat hij zelf een van die 24 beste chefs is. “Ik vond het lastig om te bedenken dat ik een van de beste ben, absoluut. Ik geef er de voorkeur aan om me wat rustiger op te stellen, dus in dat opzicht is het wel logisch.” Tegelijkertijd zag hij iedereen als zijn grootste concurrent tijdens de strijd in The Final Table. 'Elk team was zo ontzettend hoog geschoold, iedereen is zo goed in wat-ie doet. Iedereen heeft z’n eigen specifieke skill.'

Het meest inspirerende vond hij al die andere culturen. 'Tijdens The Final Table ontwikkel je een dieper begrip voor verschillende culturen. Ik heb zelf natuurlijk een multiculturele achtergrond, dus ik snap wel een beetje hoe het in andere culturen werkt, maar om op deze manier zo betrokken te worden bij andere culturen was heel interessant en heel mind opening.'

Dromen

Je zou denken dat er door zo'n show als The Final Table toch heel wat dromen zijn uitgekomen. Maar 'nee, dat is het niet.' Daar is hij kort over.

Alex' droom is het openen van zijn eigen restaurant. Hij leeft nu zijn eigen droom, want op 27 november opent hij zijn eigen restaurant 101 Gowrie. En dan blijft er nog genoeg te dromen over, als het aan hem ligt. 'Natuurlijk blijft er altijd wat te dromen over en die houd ik voor nu nog even dichtbij mijn hart.'

Zijn doel was om niet bij de eerste ronde al naar huis te gaan. Of hij zijn doel heeft kunnen behalen, dat zie je vanaf 20 november exclusief op Netflix bij The Final Table. 'Je moet de show zeker kijken, want het is op dit moment de enige originele kookshow op tv. Totaal anders dan wat er in het verleden is gemaakt.' Hij ziet het zelfs als de toekomst van de kookshows.

Meer Alex Haupt

Alex heeft de leeftijd 30 nog niet bereikt, maar opent 27 november al zijn eigen restaurant in Amsterdam: 101 Gowrie. Hij heeft zijn strepen in deze branche inmiddels meermaals verdiend bij restaurants Hoofdstad in het L'Europe Hotel en Ron’s Gastrobar. 

101 Gowrie

Alex Haupt draait er de nieuwe Nederlandse keuken, een combinatie van Nederlandse eetgeschiedenis, de Nederlandse cultuur en lokale Nederlandse producten. 'Een groot deel van mijn tijd spendeer ik aan het researchen over Nederland. Dat is de inspiratie achter wat we serveren. Verder willen we een verschrikkelijk goede service bieden. Een klein restaurant met 28 couverts waar we ook fantastische wijnen schenken.'

Menig Nederlander zou denken: waarom in Hemelsnaam de Nederlandse keuken als de wereld zoveel anders te bieden heeft. Haupt denkt daar duidelijk anders over. 'De diversiteit en kwaliteit van lokale producten maakt de Hollandse keuken zo interessant. Er is nog niet echt een restaurant dat uitlegt wat de Nederlandse keuken precies inhoudt. Ik bedoel: Jonnie en Sergio hebben fantastische restaurants die met goede Nederlandse producten werken, maar omdat ik geen echte Nederlander ben, kan ik het vanuit een andere hoek bekijken. Dat is veel meer gebaseerd op research en daardoor kan het juist heel uniek worden. Ik zit nergens aan vast en heb daardoor alle vrijheid. Nederlanders krijgen hierdoor ook een andere kijk op Nederlands eten.'

'Ik krijg er veel vragen over, omdat ik niet uit Nederland kom. Ik denk dat dat het juist zo interessant maakt. Nederlanders zijn ook altijd nieuwsgierige mensen, en daarom denk ik dat dit concept zo past bij de Nederlandse keuken.'

Tekst: Mariëlle Vermeer

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO