Zuurkoolstamppot: klassieke zuurkool met spek
Choucroute op z'n Frans.

We mogen het dan hebben toegeëigend als culinair erfgoed, Hollands is stamppot van origine niet. Zo kent ook zuurkoolstamppot verschillende varianten. Deze zuurkool met spek is er een met Franse slag: choucroute zoals ze 'm in de Elzas maken. Als je voluit gaat dan; door de optionele stap over te slaan, maak je het gerecht wat lichter.
ui, gesnipperd
olijfolie
wijnzuurkool
friszoete appeltjes, bijv Elstar
zwarte peperkorrels
jeneverbessen
blaadjes laurier
volle witte wijn of witte port
zuurkoolspek aan een stuk
kg kruimige aardappels
roomboter
melk
Nootmuskaat
Witte peper en zout
Ambachtelijke saucijsjes
Biologische varkenskarbonades
Eenden- of fazantenboutjes
Boter of ganzenvet
- Fruit de ui in de olijfolie, voeg de zuurkool toe en bak even mee. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Roer erdoor. Voeg de specerijen toe. Blus af met de wijn. Leg het stuk spek er in het midden op en stoof het gerecht zeker 30 min met het deksel op de pan, tot de zuurkool mooi zacht en gaar is.
- Kook intussen de aardappels gaar, giet ze af en druk ze door een knijper tot puree. Schep de boter in kleine klontjes erdoor, roer de melk erdoor tot de puree smeuïg is. Breng op smaak met zout en peper en een beetje nootmuskaat.
- Wil je extra vlees, voeg de optionele stap* hieronder dan toe.
- Schep de puree op een grote schaal. Leg de zuurkool erop. Snij het spek in plakken. Schik het vlees over de zuurkool. Garneer met een laurierblaadje.
Wrijf het vlees zonodig in met peper en zout. Verhit boter of ganzenvet in een koekenpan. Braad de karbonades, de worstjes en de boutjes aan tot ze goudbruin zijn. Bak ze in de oven op 180ºC af. Begin met de gevogelteboutjes, die duren het langst.
*Tip: wil je het gerecht uitbreiden, dan kun je er extra vlees op serveren.