Pompoenrisotto met gepofte knoflook

Een simpel recept uit Easy Dinners dat door zijn ingrediënten onweerstaanbaar wordt.

pompoenrisotto met gepofte knoflook uit easy dinners
Hannes Vandenbroucke

Pompoenrisotto klinkt misschien te eenvoudig om écht lekker te zijn, maar het zijn de kleine, onontbeerlijke details die dit gerecht zo onweerstaanbaar maken. Het wat extra tijd nemen voor het roosteren van de noten en pompoen, het toevoegen van verse kruiden en het gebruik van kwaliteitsingrediënten zoals goede gezouten boerenboter, lekkere bouillon en gerijpte Parmigiano reggiano, maken het verschil. 

Maar de echte ster in deze bereiding, hetgeen waardoor je dat tweede en zelfs dat derde bord opschept, is het verrassende ingrediënt: gepofte knoflook. Deze uitgesproken smaakmaker transformeert in een hete oven van knapperig, scherp en doordringend, naar smeuïg en zoet, haast gekaramelliseerd.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
800 g

hokkaido pompoen, geschild en in stukken

5

grote, dikke knoflooktenen, ongepeld

Olijfolie

Peper en zout 

1 tl.

chiliflakes

5 g

rozemarijn, fijngehakt

2 el.

gedroogde oregano

1

sjalot, gesnipperd

400 g

risottorijst

150 mL

witte wijn

1500 ml kippenbouillon

75 g

hazelnoten

Gezouten boerenboter

100 g

Parmezaanse kaas, vers geraspt

Bereidingswijze
  1. Verhit de oven voor op 200 °C. 
  2. Besprenkel de pompoenblokjes en knoflooktenen met olijfolie, en kruid met peper en zout, chiliflakes, roze- marijn en oregano. Meng goed met je handen en zorg ervoor dat alles onder een mooi laagje olie zit. Schuif ongeveer 30 minuten, of tot de pompoen goudbruine randjes heeft, in de oven. 
  3. Verhit wat olie in een pan en stoof de sjalot 3 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut alvorens de wijn toe te voegen. Laat de wijn inkoken en blus af met een jus- of soeplepel bouillon. Laat opnieuw, al roerend inkoken en voeg opnieuw een pollepel bouillon toe. Herhaal dit proces tot alle bouillon op is en de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. 
  4. Leg de hazelnoten in een ovenschaaltje en schuif 5-10 minuten in de oven. Let op dat de noten niet verbranden. Laat even afkoelen en wrijf vervolgens tussen je handen de velletjes los. Hak de blanke hazelnoten grof. 
  5. Haal de pompoen en knoflook uit de oven. Duw de knof- looktenen uit hun jasje, plet onder het lemmet van het mes tot moes en meng door de risotto samen met de helft van de pompoenblokjes, een flinke klont boter, de helft van de hazelnoten en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng goed tot de pompoen volledig opgenomen is door de risotto. Proef en kruid stevig met zwarte peper en eventueel met meer zout. 
  6. Verdeel over de borden en werk af met de overgebleven pompoenblokjes, hazelnoten, Parmezaanse kaas en extra zwarte peper.

Tip: heb je een paar bollen knoflook over, draai dan je oven op 180 °C. Pel de buitenste lagen van de knoflookbol, maar laat de bol intact. Besprenkel met olijf- olie en pak ze individueel in een laagje aluminiumfolie in. Rooster in ongeveer 40-60 minuten (afhankelijk van de grootte van je bol) zacht. 

Haal uit de oven, laat even afkoelen en duw vervolgens voorzichtig de boterzachte knoflookpasta uit zijn jasje. Smeer een teentje uit over een stuk artisanaal stokbrood, meng door hummus of andere dip, mix met soep, voeg toe aan tomatensaus, verwerk in een dressing of roer door deze pompoenrisotto. 

Overschotjes bewaar je in een glazen potje in de koelkast, onder een laagje olijfolie. Zo heb je te allen tijde een heerlijke smaakmaker bij de hand. Gebruik ook de geïnfuseerde olie. Perfect om aardappeltjes in te bakken of in een vinaigrette te verwerken. 

easy dinners kookboek cover
Bol.com

Easy Dinners
Louise de Brabandere
Carrera

KOOP EASY DINNERS HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder