Surinaamse saotosoep met kip

Misschien wel de lekkerste kippensoep die er is!

saotosoep van london loy
Stacii Samidin

Saotosoep is een van de bekendste en meest geliefde gerechten uit de Surinaamse keuken. Het is een pot comfort food, met de hartige smaak van de bouillon en de lekkerste toppings voor textuur. London Loy deelt in zijn boek Mijn Recepten het recept van zijn moeder.

'Ik eet mijn saotosoep het liefst met veel peper, rijst, aardappelfrietjes en een halfzacht gekookt ei. Je kan prima variëren met de garnituren, het verschil maak je met de kippenbouillon. Die moet echt hoog op smaak zijn. Bij dit recept staat de hoeveelheid kippenbouillon niet in verhouding tot het aantal personen. Je wilt deze bouillon namelijk echt op voorraad hebben in je vriezer, vandaar. Het is zeker genoeg bouillon voor vijftien porties. De garnituren kun je gewoon verdubbelen naar gelang het aantal personen.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Kooktijd: 3 uur 45 minuten
Totale Tijd: 3 uur 45 minuten
Ingrediënten
1

winterpeen, in grove stukken

1

prei, in grove stukken

2

uien, gepeld en gehalveerd

1

bol knoflook, gehalveerd

zonnebloemolie

15 g

bladselderij

8

laurierblaadjes

4

cm laos, gekneusd

3

stengels citroengras, gekneusd

15

pimentkorrels

1

baby paksoi, in reepjes

1

lente-ui, in ringen

50 g

soe-on (gebakken vermicelli, toko)

125 g

taugé

4

takjes bladselderij, fijngehakt

4

eieren, halfzacht gekookt en gehalveerd

75 g

aardappelfrietjes (chips)

4 el.

gebakken uitjes

300 g

rijst, gekookt (liefst van gisteren)

ketjap naar smaak

2

gele en/of rode Madame Jeanette pepers, fijngehakt, naar smaak

Benodigdheden

braadslee

schuimspaan

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Hak voor de bouillon de kippenvleugels grof en verdeel ze over een ingevette braadslee. Rooster de kippenvleugels ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.
  2. Meng de winterpeen met de prei, ui, knoflook en een scheutje zonnebloemolie. Vermeng de groente met de kippenvleugels en rooster ze nog 15 minuten mee.
  3. Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de kippenvleugels, groente, bladselderij, laurierblaadjes, laos, het citroen- gras, de pimentkorrels en 6 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 3 uur pruttelen. Schep zo nu en dan het bovendrijvende schuim eraf.
  4. Neem de kippenvleugels met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze een beetje afkoelen. Pluk het kippenvlees van de botten af en zet opzij. De huid gooi je weg.
  5. Verdeel de kippenbouillon over 4 kommen en voeg de kip, paksoi, lente-ui, soe-on, taugé, bladselderij en de eieren toe. Garneer met de aardappelfrietjes en de gebakken uitjes en serveer met de rijst, ketjap en Ma- dame Jeanette.

'Al van jongs af aan is saotosoep mijn absolute nummer één hit qua food. En wanneer je het eet als je ziek bent, ben je na twee dagen een nieuwe soldaat. Als mijn moeder vroeger aankon- digde dat ze saotosoep ging maken, werd ik helemaal gek. Dat gebeurt nog steeds. Als ik met mijn kinderen op bezoek ga bij opa en oma, dan is dat het eerste waar ze naar vragen. ‘Oma Sjerooooe, heeft u saotosoep gemaakt?’.'

Shop hier Mijn Recepten van London Loy

mijn recepten van london loy
Stacii Samidin
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten met kip