Surinaamse gehaktballetjes van London Loy
Hét recept uit zijn nieuwste boek Mijn Recepten

Gek op de Surinaamse keuken? Probeer dan zéker een keer deze Surinaamse gehaktballetjes uit Mijn Recepten, het gloednieuwe kookboek van London Loy. Verslavend lekker!
De Masala Loy is een Indiaas kruidenmengsel à la London Loy. Je maakt het door 1 el zwarte peperokorrels, 2 el komijnzaad, 2 el korianderzaad, 1/2 tl kruidnagel, 1 el venkelzaad, 2 el chilivlokken, 1 el bruin mosterdzaad, 1 el gemalen kurkuma en 1 tl kaneelpoeder te vijzelen en roosteren in een droge pan.
rundergehakt
rode Madame Jeanette peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
lente-ui, fijngehakt
tenen knoflook, fijngehakt
pistachenoten, grof gehakt
Masala Loy
zout en zwarte peper, naar smaak
zonnebloemolie om in te bakken
sjalotten, gesnipperd
ketjap manis
tomatensaus
palmsuiker
limoen, sap en rasp
lente-ui, ter garnering
rode rawit peper, in ringen, ter garnering
- Meng het gehakt met de helft van de Madame Jeanette, de lente-ui, knoflook, pistachenoten, Masala Loy en zout en peper naar smaak.
- Verdeel het gehakt in 10-12 porties. Draai nu de mooiste ballen die je ooit hebt gemaakt. Ten eerste door geduld te hebben en door de tijd te nemen om ze te draai- en. Wanneer de ballen egaal zijn en geen scheurtjes meer hebben zijn ze goed. Leg ze op een bord, dek af met plasticfolie en laat even opstijven in de koelkast.
- Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes in een paar minuten rondom bruin.
- Bak de sjalotten glazig. Voeg de ketjap, tomatensaus, palmsuiker, de overige Mada- me Jeanette en het limoensap en de rasp toe. Laat de ballen in de saus nog zo’n 10-12 minuten garen. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Garneer met de lente-ui en de rawit.
Dit recept is afkomstig uit Mijn Recepten, het gloednieuwe kookboek van London Loy.
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!