Mapo tofu

Blokjes met stokjes.

mapo tofu bowl
deeepblueGetty Images

Mapo tofu is een klassieker uit de Szechuan-keuken die ook buiten China hordes aanbidders heeft. Waarom? Het is een umamibom. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
450 g

stevige tofu 

3 el.

pindaolie

100 g

varkensgehakt

2 el.

chili-zwartebonensaus (toban jiang, bijv Lao Gan Ma)

1 1/2 el.

gefermenteerde zwarte bonen

2

cm gember, geschild en fijngehakt

3

tenen knoflook, fijngehakt

200 mL

lichte kippenbouillon (of water)

1 el.

maismeel

6

lente-uien, in schuine ringen

1 el.

Szechuanpeperolie (optioneel)

1/2 tl.

Szechuanpeperkorrels, fijngestampt

Gekookte rijst

Bereidingswijze
  1. Laat de tofu uitlekken en snij hem in blokjes van 1½ bij 1½ cm. Doe over in een kom en schenk er zo veel heel heet water op dat alles net onder staat.
  2. Zet een wok op hoog vuur en laat daarin de pindaolie heel heet worden. Bak het gehakt tot het knapperig is en doe over in een kommetje, laat de olie in de pan.
  3. Doe de zwartebonensaus erbij en beweeg hem even door de pan tot hij geurt. Voeg evt de gefermenteerdebonen, en de gember en knoflook toe. Laat al roerend nog een minuutje bakken, doe dan de bouillon erbij en laat even zachtjes koken.
  4. Voeg het maismeel toe, laat de tofu uitlekken en roer door de saus. Doe de lente-ui en het gehakt erbij.
  5. Voeg evt de szechuanpeperolie toe en breng op smaak met szechuanpeper. Serveer met de rijst.

Receptuur IMSYNDO

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vlees