Okonomiyaki met kool en spek
Een recept voor hartige Japanse pannenkoek uit De Bijbel van de Japanse keuken.

Tosao van Coevorden, chef-kok en eigenaar van De Japanner in Amsterdam, leerde de Japanse keuken van zijn moeder. Hij schreef De Bijbel van de Japanse keuken, een naslagwerk met alle geheimen van de Japanse keuken. We delen een recept voor okonomiyaki met kool en spek.
Probeer ook eens de gegrilde miso-aubergine van De Japanner, of de gyoza met kimchi en tofu uit De Bijbel van de Japanse keuken.
eieren
bloem
zout
suiker
baksoda
nagaimo (Chinese yam)
ontbijtspek, plakjes (evt. te vervangen door garnalen of tofu)
spitskool
Sojaolie, om in te bakken
tonkatsu*
Japanse mayonaise*
beni shoga (ingelegde rode gember)
aonori (zeewiervlokken)
katsuobushi (bonitovlokken)
Rasp
Plasticfolie
- Kluts in een ruime kom de eieren met de bloem, zout, suiker en de baksoda. Schil en rasp de nagaimo en voeg toe aan het beslag. Roer het geheel tot een glad beslag en dek de kom af met plasticfolie. Laat circa 1 uur rusten in de koeling.
- Halveer de plakjes ontbijtspek. Snijd de spitskool fijn. Neem het beslag uit de koeling. Doe de spitskool bij het beslag en roer het geheel goed door.
- Verhit wat sojaolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schenk het beslag in een dikke laag in de pan en bak de onderkant in 3-5 minuten gaar. Verdeel intussen het spek erover.
- Draai de okonomiyaki om (gebruik hier eventueel een plat bord bij) en doe de deksel op de pan. Bak nog 3-5 minuten tot de okonomiyaki gaar is.
- Verdeel de tonkatsu en de Japanse mayonaise over de okonomiyaki.
- Garneer met de beni shoga, aonori en katsuobushi en serveer direct.
* In De Bijbel van de Japanse keuken vind je recepten voor tonkatsu en Japanse mayonaise. Op internet zijn eventueel alternatieven te vinden.
De Bijbel van de Japanse keuken
Tosao van Coevorden
Carrera Culinair
€ 31,99