Artisjoktaart met ui en bacon

Door weer en wind naar de supermarkt? Écht niet. Voor deze taart hoef je de deur niet uit.

image
Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Kooktijd: 0 uur 50 minuten
Totale Tijd: 1 uur 35 minuten
Ingrediënten
30 g

boter 

1 el.

olijfolie

650 g

uien of sjalotjes, gepeld en in dunne ringen

200 g

bacon, in stukjes

3

eieren

200 mL

slagroom

1

 blik (400 g) artisjokharten, uitgelekt en in stukjes

Voor het deeg
200 g

bloem

100 g

koude boter, in blokjes

1

Ei 

Extra

Plasticfolie

Ingevette lage rechthoekige taartvorm (20 x 30 CM) of ronde taartvorm  (24 CM Ø) met uitneembare bodem

 Bakpapier

Blindbakvulling

Bereidingswijze
  1. Maak eerst het deeg. Wrijf in een kom de bloem met de boter met je vingertoppen door elkaar tot het op fijn broodkruim lijkt (of laat de keukenmachine dit voor je doen). Voeg het ei, 1 el koud water en 1 tl zout toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een dikke worst. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 min in de koelkast rusten.
  2. Smelt voor de vulling de boter samen met de olijfolie in een grote pan en bak de uien of sjalotjes 30-35 min op laag vuur, tot ze heel zacht en licht goudbruin zijn. Bak in een droge koekenpan de bacon diep goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het deeg in dunne plakjes en beleg er de taartvorm mee. Duw de stukjes deeg goed tegen elkaar aan, zodat de bodem en randen helemaal zijn bedekt. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel er de blindbakvulling over. Bak de bodem 10 min in de oven, verwijder het bakpapier en bak de bodem nog 5 min. 
  4. Verlaag de oventemperatuur naar 190°C. Klop in een kom de eieren met de slagroom los. Meng er de uien, bacon en artisjokharten door. Voeg zout en peper toe. Schep het mengsel in de taartbodem. 
  5. Schuif de taart in de oven en bak in 30-35 min goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 10 min staan. Neem de taart uit de vorm en snij in stukken of punten

Receptuur Tal Maes

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vlees