Kip met kokkels, zwarte risotto en saffraanjus

Over deze zwarte rijst kun je een interessant verhaal ophangen tegen je gasten!

Kip kokkels zwarte risotto
Getty Images

Over deze zwarte rijst kun je een interessant verhaal ophangen tegen je gasten: venererijst, ook wel riso nerone genoemd, is een zwarte volkorenrijst, oorspronkelijk een keizerlijke dis uit China. de aziatische rijst werd eind jaren negentig gekruist met een italiaanse rijstsoort. Venere-rijst heeft een nootachtige smaak en is rijk aan vezels, selenium en ijzer. Als je supermarkt hem niet heeft, koop je het bij de natuurwinkel. En in geval van hoge nood mag je gewone risottorijst gebruiken.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
4 el.

olijfolie

1

banaansjalot, gesnipperd

1/2

rood pepertje, fijngehakt

350 g

riso venere

200 mL

witte wijn, plus extra voor de kokkels

1/2

bosje platte peterselie, grof gehakt

1

citroen, geraspte schil

1/2

citroen, sap

4

grote bladeren cavolo nero

3 el.

zonnebloemolie

400 g

kippendij, zonder vel en bot, in vier stukken

250 g

kokkels

1

teentje knoflook, fijngehakt

1

mespunt saffraan, draadjes

20 g

boter

1/2

bosje kervel

Extra

hittebestendige pan

Bereidingswijze
Bereiding

Verwarm de oven tot 200°C. Verhit de olijfolie in een hittebestendige pan en fruit hierin de sjalot en de rode peper aan. Voeg de rijst toe, roer om tot de korrels glanzen, blus af met de 200 ml wijn. Voeg 500 ml water en 2 tl zeezout toe en zet afgedekt in de oven. Kook in 35 min gaar. Breng op smaak met citroenrasp en grof gehakte peterselie

Stoof de koolbladeren in een laagje gezouten water in 10 min beetgaar. Laat uitlekken. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de kip bruin. Laat in de oven in 8-10 min verder garen. Was intussen de kokkels. Doe het grondig, ze hebben vaak veel zand. Verhit olijfolie in een hapjespan, voeg de kokkels op hoog vuur toe. Blus af met de extra wijn, voeg knoflook en saffraan toe. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap. Haal de kokkels als ze gaar zijn met een schuimspaan uit het kookvocht. Zet het vuur hoog, voeg de boter toe en laat het vocht enigszins inkoken. Leg op elk bord een koolblad. Schep in het midden de risotto, leg de kip erop en de kokkels erom heen. Giet de saffraanjus erover en garneer met geplukte kervel.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vlees