Kip met kokkels, zwarte risotto en saffraanjus
Over deze zwarte rijst kun je een interessant verhaal ophangen tegen je gasten!

Over deze zwarte rijst kun je een interessant verhaal ophangen tegen je gasten: venererijst, ook wel riso nerone genoemd, is een zwarte volkorenrijst, oorspronkelijk een keizerlijke dis uit China. de aziatische rijst werd eind jaren negentig gekruist met een italiaanse rijstsoort. Venere-rijst heeft een nootachtige smaak en is rijk aan vezels, selenium en ijzer. Als je supermarkt hem niet heeft, koop je het bij de natuurwinkel. En in geval van hoge nood mag je gewone risottorijst gebruiken.
olijfolie
banaansjalot, gesnipperd
rood pepertje, fijngehakt
riso venere
witte wijn, plus extra voor de kokkels
bosje platte peterselie, grof gehakt
citroen, geraspte schil
citroen, sap
grote bladeren cavolo nero
zonnebloemolie
kippendij, zonder vel en bot, in vier stukken
kokkels
teentje knoflook, fijngehakt
mespunt saffraan, draadjes
boter
bosje kervel
hittebestendige pan
Verwarm de oven tot 200°C. Verhit de olijfolie in een hittebestendige pan en fruit hierin de sjalot en de rode peper aan. Voeg de rijst toe, roer om tot de korrels glanzen, blus af met de 200 ml wijn. Voeg 500 ml water en 2 tl zeezout toe en zet afgedekt in de oven. Kook in 35 min gaar. Breng op smaak met citroenrasp en grof gehakte peterselie
Stoof de koolbladeren in een laagje gezouten water in 10 min beetgaar. Laat uitlekken. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de kip bruin. Laat in de oven in 8-10 min verder garen. Was intussen de kokkels. Doe het grondig, ze hebben vaak veel zand. Verhit olijfolie in een hapjespan, voeg de kokkels op hoog vuur toe. Blus af met de extra wijn, voeg knoflook en saffraan toe. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap. Haal de kokkels als ze gaar zijn met een schuimspaan uit het kookvocht. Zet het vuur hoog, voeg de boter toe en laat het vocht enigszins inkoken. Leg op elk bord een koolblad. Schep in het midden de risotto, leg de kip erop en de kokkels erom heen. Giet de saffraanjus erover en garneer met geplukte kervel.