Braziliaanse worstenbroodjes met jalapeño en tomaat
Heb je in Brabant iets te vieren, dan hoort daar worstenbrood bij.

Guus Meeuwis en Dick Middelweerd bedachten voor hun boek Het jaar van Guus en Dick feestelijke variaties op de klassieker uit het zuiden. Feestelijk, dat is dit Braziliaanse worstenbrood zeker.
worstenbroodjes
jalapeños, in ringetjes
mayonaise
trostomaten
rijpe avocado, in blokjes
mais
takjes koriander, fijngesneden
zakje minifriet naturel (chips)
oude kaas
keukenmachine
bakplaat
blokrasp
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verwijder de zaadjes uit 1 jalapeñopeper, doe de peper samen met de mayonaise in de keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Leg de worstenbroodjes op een bakplaat en bak ze 6 minuten in de oven (zet de oven hierna nog niet uit).
Breng intussen een pan water met wat zout aan de kook. Kerf een kruisje aan de onderkant van de trostomaten en dompel ze 10 seconden onder in het kokende water. Laat de tomaten schrikken in een kom koud water (het liefst ijswater) en verwijder de velletjes. Haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Schep de blokjes trostomaat om met de avocado, mais, jalapeño en koriander. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de warme broodjes in de lengte doormidden en schep de salade erin. Strooi de minifriet erover en rooster ze nog 3 minuten in de oven. Haal de broodjes uit de oven, bedruppel met de jalapeñomayonaise en rasp de oude kaas erover.
ok de variant met zuurkool en uitjes proberen? Klik dan hier >
Fotografie Mitchell van Voorbergen, receptuur Dick Middelweerd en Guus Meeuwis