Gebraden lamsbout met kruiden, olijven en pompoen
Het vergt enige voorbereiding, maar dan zet je ook wel een geweldige feestmaaltijd op tafel: gebraden lamsbout met kruiden, olijven en pompoen.

kleine lamsbout ca. 2 kg
bosje fijngesneden verse Italiaanse kruidenmix (salie, rozemarijn, oregano en tijm)
olijfolie om te bakken
peper en zout
zwarte olijven
tenen knoflook gekneusd
kleine pompoen
Snijd het middenbeen uit de lamsbout (laat het kuitbeen zitten) vraag de slager. Bestrooi vervolgens de binnenzijde van de bout met peper, zout en eenderde van de kruiden. Breng het vlees in zijn oorspronkelijke vorm terug door het stevig op te binden met het touw. Leg de bout in de braadslede of ovenschaal, en bestrooi ook de buitenzijde met peper en zout en de rest van de kruiden. besprenkel vervolgens het vlees royaal met olijfolie. Schil (is niet nodig) indien gewenst de pompoen. Snijd vervolgens de pompoen in 1 cm dikke plakken, (verwijder de pitten) en vervolgens in stukken van ca. 6 cm. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout
Verwarm de oven voor op 190/200°C. Verhit wat olie in een ruime koekenpan, of braadslede en bak de lamsbout rondom enkele minuten op hoog vuur aan om het vlees kleur te geven. Leg de bout weer terug in de braadslede, voeg de knoflook toe en braad de lamsbout in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min. rosé. Neem de bout na ca. 30 min. uit de oven, bedruip het vlees met vrijgekomen braadvocht en verdeel er de stukken pompoen en olijven omheen. Braad vervolgens verder tot er een uur verstreken is en check de gaarheid. Laat het vlees 5 min. rusten en braad nogeens ca. 10/15 verder tot het vlees mooi veerkrachtig, en de pompoen gaar is.