Wildgratin met sinaasappel en verse kruiden
Het stoofvlees voor deze wildgratin kun je een dag van tevoren maken. Ook hiervoor geldt dat de smaak er eigenlijk alleen maar op vooruit gaat.

Het stoofvlees voor deze wildgratin kun je een dag van tevoren maken. Ook hiervoor geldt dat de smaak er eigenlijk alleen maar op vooruit gaat.
wildpoulet, grof gesneden
olijfolie
bacon, in reepjes
grote ui, gesnipperd
tenen knoflook, fijngehakt
middelgrote wortels, geschrapt en in plakjes
stengels bleekselderij, fijngesneden
bloem
blik tomatenblokjes (400 g)
rode wijn
runder- of kippenbouillon
salieblaadjes, fijngesneden
takjes tijm, blaadjes gerist
takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
kleine sinaasappel, geraspte schil (alleen het oranje)
zwarte olijven zonder pit
aardappels met dunne schil, schoongeboend
Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en bak de reepjes bacon enkele minuten tot ze licht goudbruin zijn. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord. Bak in het bakvet het vlees in porties rondom bruin, schep het ook op een bord.
- Fruit in het bakvet de ui, knoflook, wortels en bleekselderij al omscheppend 3-4 min. Meng er de bloem door en bak kort mee. Voeg de tomatenblokjes, wijn, bouillon, salie, tijm, rozemarijn en sinaasappelrasp toe en breng aan de kook. Meng er het vlees en de bacon door en zet het vuur heel laag. Laat de wildstoof met een deksel schuin op de pan ca 2 uur sudderen tot het vlees heel zacht is en het meeste vocht is verdampt; roer regelmatig en check af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit.
- Roer er vlak voor het einde van de kooktijd de olijven door. Breng op smaak met zout en peper. Snij de aardappels in plakjes en kook ze in water met wat zout 4-5 min voor. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de oven tot 200°C. Schep de wildstoof in de ovenschaal en leg er de plakjes aardappel dakpansgewijs op. Bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet de schaal 25-30 min in de oven of tot de aardappels mooi goudbruin zijn en het vlees warm is. Eventueel kun je de laatste paar min ook de ovengrill even aanzetten. Zet de wildgratin op een rechaud op tafel.