Risotto met chorizo en tuinbonen
De chorizo geeft deze risotto een volle en pittige smaak. Voor dit gerecht kun je het beste zachte, verse chorizo nemen, die je bij (Spaanse) delicatessenwinkels koopt.

olijfolie
gerookt ontbijtspek, in blokjes
sjalotjes, gesnipperd
tenen knoflook, fijngehakt
verse chorizo, ontveld en in plakjes
risottorijst
liter kippenbouillon, warm
tuinbonen (diepvries)
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan en bak het spek samen met de sjalotjes, knoflook en chorizo 6-8 min onder regelmatig omscheppen op matig vuur. Voeg de rijst toe en bak 1-2 min tot alle korrels glanzen. Voeg zo veel bouillon toe dat de rijst net onder staat. Laat sudderen tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Voeg telkens weer een beetje bouillon toe en laat de rijst onder regelmatig roeren 18-20 min zacht koken. Meng er voordat je het laatste beetje bouillon toevoegt de tuinbonen door en kook ze 3-4 min mee.
Gebruik je gedroogde chorizo? Voeg de worst dan pas toe vlak voordat je de rijst toevoegt. Spaanse chorizo is zowel vers al gedroogd verkrijgbaar. De verse worstjes zijn ideaal om in gerechten te gebruiken, zoals in soep, paella en de risotto met tuinbonen. Gedroogde chorizo eet je meestal als tapa. Chorizo dankt zijn bijzondere smaak aan gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) en is er in mild (dulce) en pittig (picante).
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!