Huisgemaakte kalfsbouillon met kervel

Kalfsbouillon zoals je nog nooit hebt geproefd, naar recept van Yvette van Boven

huisgemaakte kalfsbouillon
Archief Elle Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Kooktijd: 0 uur 20 minuten
Totale Tijd: 1 uur 50 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
500 g

kalfsbotten

2

kalfsschenkels

paar takken tijm

paar blaadjes laurier

paar tenen knoflook, met schil

2

uien, met de schil

paar el olijfolie

1

bleekselderij, in drie stukken

1

peen, geschrapt en in grove schijven

2

preien, grof in ringen

1

klein bosje peterselie

4

stukken foelie

1 el.

korianderzaad

1 el.

peperkorrels

2

bossen kervel, gehakt

8

(kwartel)eieren, kakelvers, liefst biologisch

toast naar wens

Bereidingswijze
Voorbereiding (1½ uur)

Doe de botten en het vlees, de uien, tijm, laurier en de knoflook in een braadslee. Giet er wat olie over en schep alles om. Zet 30 min in een op 200ºC verwarmde oven tot de botten licht gaan kleuren. Doe alles over in een ruime soeppan. Giet er zeker 3 l water op en doe de resterende ingrediënten erbij. Breng aan de kook en laat ca 10 min zacht koken en schep tussentijds met een schuimspaan voorzichtig het schuim van de soep – als je dit niet doet wordt de bouillon troebel. Laat de soep daarna nog een klein uur op zeer zacht vuur inkoken tot ongeveer de helft. Zeef de bouillon en laat hem helemaal afkoelen. Schep zodra de soep is afgekoeld het gestolde vet eraf.

Bereiding (20 min)

Verwarm de bouillon breng hem op smaak met zout. Breng een pan met water aan de kook. Breek een ei in een klein zeefje en laat het overtollige eiwit eruit lopen. Schud het zeefje nog even zachtjes. Hou het water tegen de kook aan en roer er met een lepel een ‘kolkje’ in. Laat het ei in het water glijden. Laat het ei 2 à 3 min pocheren en haal het dan met een schuimspaan uit de pan. Bewaar op een warm bord bedekt met aluminiumfolie. Ga door tot je alle eieren gepocheerd hebt. Als je er handig in wordt kun je er wel twee tegelijk proberen.

Schep de soep in acht kommen en bestrooi ze ruim met kervel, een klein handje voor elke kom. Leg in elke kom een gepocheerd ei en serveer eventueel met toast.

Zelf kalfsbouillon maken is echt makkelijk, geloof ons. In deze variant bak je de botten eerst aan in de oven. Daardoor krijgt je soep een diepere kleur. Je kunt wel of niet kiezen voor een gepocheerd (kwartel)eitje in de bouillon. Zorg wel dat de eieren kakelvers zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vlees