Huisgemaakte kalfsbouillon met kervel
Kalfsbouillon zoals je nog nooit hebt geproefd, naar recept van Yvette van Boven

kalfsbotten
kalfsschenkels
paar takken tijm
paar blaadjes laurier
paar tenen knoflook, met schil
uien, met de schil
paar el olijfolie
bleekselderij, in drie stukken
peen, geschrapt en in grove schijven
preien, grof in ringen
klein bosje peterselie
stukken foelie
korianderzaad
peperkorrels
bossen kervel, gehakt
(kwartel)eieren, kakelvers, liefst biologisch
toast naar wens
Doe de botten en het vlees, de uien, tijm, laurier en de knoflook in een braadslee. Giet er wat olie over en schep alles om. Zet 30 min in een op 200ºC verwarmde oven tot de botten licht gaan kleuren. Doe alles over in een ruime soeppan. Giet er zeker 3 l water op en doe de resterende ingrediënten erbij. Breng aan de kook en laat ca 10 min zacht koken en schep tussentijds met een schuimspaan voorzichtig het schuim van de soep – als je dit niet doet wordt de bouillon troebel. Laat de soep daarna nog een klein uur op zeer zacht vuur inkoken tot ongeveer de helft. Zeef de bouillon en laat hem helemaal afkoelen. Schep zodra de soep is afgekoeld het gestolde vet eraf.
Verwarm de bouillon breng hem op smaak met zout. Breng een pan met water aan de kook. Breek een ei in een klein zeefje en laat het overtollige eiwit eruit lopen. Schud het zeefje nog even zachtjes. Hou het water tegen de kook aan en roer er met een lepel een ‘kolkje’ in. Laat het ei in het water glijden. Laat het ei 2 à 3 min pocheren en haal het dan met een schuimspaan uit de pan. Bewaar op een warm bord bedekt met aluminiumfolie. Ga door tot je alle eieren gepocheerd hebt. Als je er handig in wordt kun je er wel twee tegelijk proberen.
Schep de soep in acht kommen en bestrooi ze ruim met kervel, een klein handje voor elke kom. Leg in elke kom een gepocheerd ei en serveer eventueel met toast.
Zelf kalfsbouillon maken is echt makkelijk, geloof ons. In deze variant bak je de botten eerst aan in de oven. Daardoor krijgt je soep een diepere kleur. Je kunt wel of niet kiezen voor een gepocheerd (kwartel)eitje in de bouillon. Zorg wel dat de eieren kakelvers zijn.