Japanse gyoza dumplings

Een uit de pan gebakken Japanse dumpling, zalig als hapje of snack. Dit recept komt uit kookboek Recepten uit Tokyo.

Japanse gyoza
Kookboek Recepten uit Tokyo

 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 25 - 30 porties
Ingrediënten
Ingrediënten
1

pakje gyozadeeg (25-30 velletjes, bij Aziatische winkels)

Vulling
1

ui

1/8

Chinese kool, grofgehakt (of 4 wittekoolbladeren)

200 g

varkensgehakt

1 el.

sojasaus

1 el.

sake

1 el.

sake

1 el.

oestersaus

peper

2 tl.

zout

2

cm gemberwortel, geschild en heel fijngehakt

1

teentje knoflook, fijngehakt

zonnebloemolie

sesamolie

Saus
6 el.

sojasaus

6 el.

rijstazijn

1 el.

suiker

1 el.

sesamolie

Bereidingswijze
Bereiding

Snipper de ui heel fijn. Bestrooi de grofgehakte Chinese kool met zout. Meng het goed en laat de kool 10 minuten in een kom staan om het vocht kwijt te raken. Druk het overtollige vocht met je handen eruit. Kook, als je wittekool gebruikt, de bladeren 2 minuten in kokend water. Hak de bladeren grof en druk het water met je handen eruit. Doe in een grote kom het varkensgehakt, de sojasaus, sake, sesamolie, oestersaus en een beetje peper. Kneed alles 3 minuten, voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en meng goed. Maak de gyoza. Leg 1 theelepel vulling in het midden van een velletje gyozadeeg. Bevochtig de ruimte eromheen met een vinger met wat water.

Vouw het deeg dubbel terwijl je de onderkant van de gyoza met de duim en middelvinger van je linkerhand vasthoudt en knijp één uiteinde dicht. Maak op 1 cm van de rand al knijpend golfjes met de duim en wijsvinger van je rechterhand tot aan het andere uiteinde van de gyoza. Leg de gyoza op een bord en druk er licht op om de onderkant plat te maken. Je kunt het ook minder moeilijk maken en de randen gewoon omvouwen en vastdrukken. De smaak is hetzelfde! Meng alle ingrediënten voor de saus en zet hem in de koelkast.

Bereid de gyoza. Verhit een koekenpan met een beetje sesamolie en zonnebloemolie (half-half, circa 1 eetlepel van beide). Verdeel de olie goed over de bodem van de pan. Leg de gyoza op matig vuur in de pan. Schenk, als de onderkant mooi goudbruin is, 300 ml water erbij en leg het deksel op de pan. Verhit alles circa 7 minuten op matig vuur. Haal het deksel eraf en laat de rest van het water verdampen. Leg een groot bord op de koekenpan. Draai het bord en de koekenpan samen om, zodat de gebakken kant van de gyoza boven ligt. Serveer de warme gyoza met de saus.

 

Wat? Kookboek Recepten uit Tokyo
Waar te koop? Bol.com
Wat kost dat? €24,95

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vlees