Gegrilde coquilles Saint-Jacques met lardo en gesmoord groen

Een verrukkelijk voorgerecht met coquilles dat je supergoed kunt voorbereiden.

gegrilde coquilles saint jacques met lardo en gesmoord groen
Jan Luijk

Dit voorgerecht met coquilles is als een kleine versie van de beroemde surf and turf. De smeltend zachte lardo op de lichtzoete coquille wordt afgemaakt met een beetje shisoboter. De smaak van shiso laat zich omschrijven als een combi van venkel en munt. Gedroogde paarse of groene basilicum is een geschikt alternatief.

Meer van dit soort heerlijke recepten? Koop nu ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
Voor de shisoboter
125 g

boter, op kamertemperatuur

1/2 tl.

zeezoutvlokken

1 el.

gedroogde shiso (toko) of gedroogde paarse of groene basilicum

1 el.

furikake (toko)

Voor de coquilles
8

grote coquilles Saint- Jacques, in de schelp

1/4

groene kool, geraspt in slierten

4

boerenkoolbladeren, in dunne reepjes

100 g

lamsoren

1/4

grapefruit

8

dunne plakjes lardo, gehalveerd

4

takjes koriander of jonge korianderblaadjes 

eventueel: 4 el kleine paarse shisobladeren

Bereidingswijze
  1. Maak eerst de shisoboter. Meng in een kom de boter met het zout, de shiso en furikake (een Japanse smaakmaker). Dek af en zet koud weg tot gebruik. 
  2. Verwarm de oven tot 200°C. Maak de coquilles en de schelpen schoon. Spoel ze kort onder koud stromend water en dep ze goed droog. 
  3. Kook beide koolsoorten 1-2 min in kokend water met zout en laat uitlekken in een ver- giet. Verwarm intussen op laag vuur 6 el van de shisoboter in een steelpan en smoor er 1-2 min de lamsoren in. Schep er van het vuur af de kool door en breng op smaak met een kneep grapefruitsap. 
  4. Leg op iedere schelp wat groenten en ver- deel er de helft van de gesmolten shisoboter- saus over. Klop de rest van de botersaus schuimig met een staafmixer in een steelpan- netje en zet op een warme plek tot gebruik. 
  5. Bestrooi de schoongemaakte coquilles rondom met zout en bak ze in een voorverwarmde hapjespan aan beide kanten krokant. Leg ze op een met bakpapier beklede bak- plaat. Leg er een dubbelgevouwen plakje lardo bovenop. Zet de oven in de grillstand. Rooster de coquilles nog 1 min onder een loeihete grill tot de lardo gesmolten is. Leg in iedere schelp een gegrilde coquille en schenk er wat warme, schuimige shisosaus overheen. Garneer met de verse kruiden. 

Lekker met een glas roséchampagne.

Meer culinaire inspiratie?

Met trots presenteren wij ELLE à Table: hét culinaire bookazine voor de feestdagen. Met recepten en tips van de beste food writers, fotografen en stylisten om je vingers bij af te likken en je ogen uit te kijken.

LEES MEER OVER ELLE À TABLE

elle à table
ELLE à Table
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder