Pad Krapow met oesterzwam
Een variatie zonder vlees op de Thaise klassieker.

Pad Krapow is een Thaise klassieker op basis van varkensgehakt, spicy pepertjes, sojasaus en veel basilicum. Een supersnelle smaakbom die alle zintuigen prikkelt. Deze versie zonder vlees komt uit Easy Dinners van Louise de Brabandere.
'Wanneer ik geen zin heb in vlees, maak ik exact hetzelfde gerecht met oesterzwammen, die als een spons alle lekkere smaken opnemen. Geloof het of niet: je merkt haast niet dat je geen vlees eet. Voor mij is één Thais pepertje meer dan heet genoeg, maar is écht pittig eten jouw ding, dan houdt niemand je tegen om – op eigen risico – extra pepertjes toe te voegen.'
Origineel wordt dit gerecht gemaakt met holy basil, die in vergelijking met zijn Italiaanse broertje een meer uitgesproken anijssmaak heeft. Deze variant is helaas niet altijd verkrijgbaar in de supermarkt, maar gelukkig werkt gewone basilicum ook goed. Heb je grote honger, serveer dit gerecht dan zoals in Thailand met een spiegelei erbovenop.
Thaise rijst
Zonnebloemolie
sjalotjes, in halve maantjes gesneden
tot 2 Thaise pepertjes, gesnipperd
tenen knoflook, uitgeperst
oesterzwam
sojasaus
vissaus
suiker
limoensap
handen (Thaise) basilicumblaadjes
limoenpartjes
eieren (optioneel)
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in gezouten water gaar.
- Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur. Roerbak de sjalotjes en het Thaise pepertje 1 minuut alvorens de knoflook toe te voegen. Roerbak opnieuw 1 minuut, draai het vuur hoger en voeg de oesterzwam toe. Roerbak 3-4 minuten, of tot het meeste vocht verdampt is, en voeg dan de sojasaus, vissaus en suiker toe. Laat nog 1 minuut al roerend verder garen en draai het vuur uit. Voeg het limoensap en de basilicumblaadjes toe en meng door tot het basilicum geslonken is.
- Bak eventueel twee spiegeleitjes in wat olie.
- Verdeel de rijst over kommen en schep er de Pad Krapow overheen. Serveer met rijst, limoenpartjes en eventueel met een gebakken spiegelei.
Easy Dinners
Louise de Brabandere
Carrera