Geroosterde knolselderijcarpaccio met ansjoviscrème en parmezaan

Het mag dan officieel geen salade zijn, maar dit is wel het meest verrassende recept van Ajda Mehmet uit Salad Days.

recepten uit salad days   hoe salade maken
Danique van Kesteren

Een knolselderij roosteren kost nauwelijks voorbereiding en moeite, alleen wat geduld. Het duurt even voor de knol zacht genoeg is, maar het is het wachten meer dan waard. 'Dit is absoluut mijn favoriete manier om knolselderij te eten. De knol wordt op deze manier sappig, nootachtig, zoet en zo lekker dat ik zo’n hele knol in mijn eentje zou kunnen eten, met alleen wat citroen, olie en zout,' vertelt Ajda Mehmet in haar nieuwe kookboek Salad Days.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 20 minuten
Kooktijd: 2 uur 0 minuten
Totale Tijd: 2 uur 20 minuten
Ingrediënten
1

knolselderij, schoongeschrobt en de lange wortels eraf gesneden

Extra vergine olijfolie

6

ansjofilets op olie, van goede kwaliteit

2 el.

appelciderazijn

125 mL

crème fraîche

Een kneepje citroensap

15 g

Parmezaanse kaas

Zoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Platbrood, om erbij te serveren

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, breng hem royaal op smaak met zout en gebruik je handen om de schil helemaal in te smeren met olie. Pak hem strak in en zorg ervoor dat er geen gaten in het folie zitten. Zet hem in het midden van de oven en rooster 2 uur, of tot je gemakkelijk met een scherp mes in het midden van de knol kunt prikken.
  2. Leg de ansjovisfilets in een kom en bedek met de azijn. Laat marineren terwijl de knolselderij in de oven staat.
  3. Haal zodra de knolselderij klaar is het aluminiumfolie eraf. Laat iets afkoelen zodat je hem kunt vastpakken. Halveer de knol en leg hem met de snijkant naar beneden op een snijplank. Snijd in zeer dunne, halvemaanvormige plakken van ca. 3 mm dik.
  4. Prak met een vork de ansjovis met de azijn tot een grove puree. Roer de créme fraîche en het citroensap erdoor. Proef en breng zonodig verder op smaak.
  5. Verdeel voor het serveren een dunne laag van de ansjoviscrème op een schaal en smeer het uit met de achterkant van een lepel. Verdeel de plakken knolselderij erover, laat ze elkaar steeds iets overlappen. Rasp er wat parmezaan over en besprenkel de salade met een beetje extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zoutvlokken en peper. Serveer met platbrood om de romige dressing mee te eten.

We vroegen Ajda naar het maken van de ultieme salade. Wat maakt een salade, wat kraakt 'm? Wat is de meest gemaakte fout, wat is de beste basis en hoe maak je 'm vullend? Met als bonus haar favoriete saladerecept en een salade die óveral bij kan.

cover salad days ajda mehmet
Salad Days

Salad Days
Ajda Mehmet
Good Cook
€ 2o,95

KOOP SALAD DAYS HIER

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vis