Hutsprotsalade met Amsterdamse-uiencrème en komijncroutons

Een heerlijk voorgerecht met oer-Hollandse ingrediënten.

Hutsprotsalade met uiencreme en croutons
Carlfried Verwaayen

Gerookte sprotfilet koop je bij de visboer. Het is een haringachtig klein visje dat na het pekelen wordt gerookt. De smaak is zilt en sterk en de sprot kan eventueel door een andere gerookte  Nederlandse vis, zoals bokking of makreel, worden vervangen. Je kunt dit voorgerecht helemaal voorbereiden en het vraagt niet veel tijd om af te maken.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 0 uur 30 minuten
Ingrediënten
Hutssprotsalade
200 g

sprotfilets

100 g

pastinaak, in blokjes van 0,5 cm

100 g

winterwortel, in blokjes van 0,5 cm

1 tl.

gladde mosterd

3 el.

citroensap

1 tl.

geraspte citroenschil, alleen het geel

8 el.

zonnebloemolie

2 el.

gehakte peterselie

Amsterdamse uiencrème
80 g

gele Amsterdamse uien 

40 g

zure room

40 g

mayonaise

1

flinke mespunt kurkuma

1

flinke mespunt selderijzout

Komijncroutons
4

sneden casinobrood, in blokjes

400 mL

frituurolie

1/3 tl.

fijn zout

1/2 tl.

komijn

Extra

Grillpan

Keukenmachine

Hoge metale ring of steker ca. Ø 7 cm

Bereidingswijze
Hutsprotsalade
  1. Controleer de sprotfilets en snij ze bij tot strakke filetjes. De sprot moet 30 min voor het afmaken op kamertemperatuur zijn zodat de smaak beter uitkomt. 
  2. Blancheer de blokjes pastinaak en winterwortel apart van elkaar en laat ze vanuit het koude water zeer goed uitlekken. 
  3. Roer krachtig van de mosterd, citroensap en -rasp, zout, cayennepeper en als laatste de in druppels toegevoegde olie een geëmulgeerde saus. Laat hierin de groenteblokjes marineren, bewaar koud tot gebruik, met de peterselie.
Amsterdamse uiencrème
  1. Halveer voor de uiencrème de uien en dep ze droog. 
  2. Vet een grillpan licht in en grill de uien op de platte kant, laat afkoelen. Hou voor de garnering wat gegrilde ui-helften apart.
  3. Draai de rest in een keukenmachine tot een puree. 
  4. Meng de puree met de zure room en de mayonaise, de kurkuma en het selderijzout, bewaar koud tot gebruik.
Komijncroutons

Frituur in olie van 175°C de broodblokjes, laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze direct uit de olie met zout en komijn. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje.

Afmaken

Schep midden op het bord een flinke lepel van de uiencrème en smeer dit uit tot een spiegeltje. Plaats daarop de metalen ring, schep er salade in en druk hem aan zodat hij blijft staan. Leg de sprotfilets erop. Garneer met gegrilde ui, peterselie en croutons.

Fotografie Carlfried Verwaayen, receptuur Karin Smit, foodstyling Oliver Knight, styling Judith Rasenberg, wijnsuggestie desmaakinporteur.nl

Wijntip: Bij de hutsprot past bijvoorbeeld een Saint Pourcain blanc, een wijn uit het meest zuidelijke deel van de Loire. Die heeft wel de frisse Loire-zuren, maar ook een volle smaak.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder