Rendang (zo goed als vegan)

Lèèèkker Fred.

Rendang jackfruit Lekker Fred
Rene Mesman

'In mijn keuken staat af en toe een klein Indonesisch vrouwtje. Altijd doet ze te veel ingrediënten in een te klein pannetje. Op een of andere manier smaakt het daardoor nog lekkerder.' We delen een Indomenesisch recept voor rendang van jackfruit uit Lekker Fred van Freddy Tratlehner. Bijna veganistisch, op die trassi en de melk na. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 15 minuten
Kooktijd: 1 uur 15 minuten
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Dit zijn de ingrediënten
5

kemirinoten

1

kleine patta knoflook

1

grote zoete ui

5

cm gemberwortel

4

cm laoswortel

2

pikkies kurkumawortel

3

rooie pepers

Snuf zout

1 tl.

trassi (blok, toko)

2 tl.

koremejanderpoeder

3

blikken jackfruit

3

dingen citroengras

Zonnebloemenolie, om in te bakken

100 g

santen (kokoscrème, toko)

1

glas melk

1 el.

gula djawa (toko)

1 el.

koekkruiden

2

salam bladeren

4

djerukpurutbladeren

2 tl.

sambal oelek

Extra

Vijzel

Bereidingswijze
  1. Brand de kemirimoten aan in een pannetje en hak ze grof. Plet en pel de knoflookies. Pel en snipper de ui. Hak de gember, laos, kurkuma en de pepers grof. Doe alles met wat zout in de vijzel en maal tot een fijn prutje. Schraap 1 theelepel trassi van het blokkie. Doe dit met de koremejanderpoeder bij het prutje en vijzel nog even.
  2. Laat intussen de jackfruit goed uitlekken. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes. Verhit een scheut zonnebloemenolie in een pan op middelhoog vuur en fruit het prutje uit de vijzel ongeveer 2 minuten. Doe dan de jackfruit, het citroengras, de santen, 1 glas water, 1 glas melk, de gula jawa, koekkruiden, salambladeren, djerukpurutbladeren en de sambal erbij.
  3. Roer goed door. Draai het vuur laag en laat ongeveer 1 uur sudderen tot het geheel flink is ingedikt. Dit kan wel even duren. Als het niet dik genoeg is, laat het dan nog even wat langer op het vuur staan met de deksel van de pan.

Tip: vegetarisch? Trassi is te vervangen door taotjo. 

Receptuur Freddy Tratlehner, sfeer Elza Jo van Reenen, fotografie Rene Mesman

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vis