Linguine met vongole en 'nduja

Een zomerse pasta vongole met een nogal opwindend extraatje...

linguine vongole
Remko Kraaijeveld

Nog altijd wil ik een anarchistisch Italiaans kookboek maken. En boek waarin klassiekers aandacht krijgen, maar ook een schop. In dit geval zijn linguine en vongole lijdend voorwerp en schudt ’nduja, de pittige worst uit Calabrië, de boel flink door elkaar – ’nduja wordt ook wel ‘viagra naturale’ genoemd. Dat je het weet. De kervel geeft anijsachtige frivoliteit.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 2 porties
Kooktijd: 0 uur 20 minuten
Totale Tijd: 0 uur 20 minuten
Ingrediënten
1

zakje vongole (of kokkels)

5 el.

olijfolie

Witte wijn, scheut

375 g

linguine

50 g

'nduja

2

tenen knoflook, geplet

1/2

bosje kervel

1

citroen of limoen

Brood, om mee te vegen

Bereidingswijze
  1. Was de schelpen grondig. Vooral kokkels kunnen veel zand hebben, ook van binnen. Door ze in flink gezouten water te leggen, gaan de schelpen open en kan het zand eruit. Als je voor deze methode kiest, spoel de schelpen dan vervolgens zeer grondig na, ze zijn namelijk al behoorlijk zout van zichzelf.
  2. Zet een pan op met ruim water. Voeg als het water kookt, flink grof zeezout toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de linguine en kook ze al dente.
  3. Verhit intussen 3 el olijfolie in een ruime koekenpan en laat de knoflook kleuren. Voeg op hoog vuur de schelpen toe, blus af met een scheut wijn. Laat de wijn verdampen en draai het vuur naar middelhoog tot de schelpen openen, net gaar zijn en nog lekker bol staan.
  4. Verdeel intussen de ’nduja in kleine plukjes en bak deze in een andere pan op zacht vuur even aan in 2 el olijfolie.
  5. Giet de pasta af en meng direct door de schelpen. Hak de kervel fijn en meng door de pasta. Knijp er het sap van een halve citroen boven uit. Meng de ’nduja door de linguine of serveer er los bij zodat je disgenoten het naar believen pittig kunnen maken. Laat de pasta niet wachten en eet meteen.

’Nduja is een smeerbare worst uit Calabrië met gedroogde pittige peperoncine en een rokerige smaak. Hij is nu door chefs ontdekt en terecht, want hij maakt bijna alles lekker. Van pizza tot octopus en gepocheerd ei. Verwarm hem in koekenpan of in de oven, dan komen de smaken vrij. Gebruik ’nduja spaarzaam, hij is geen subtiele smaakmaker. De worst is te koop bij Italiaanse traiteurs (of vraag of je pizzeria wat kan missen). Je kunt hem eventueel vervangen door sobrasada. Vergelijkbaar, maar van Spaanse komaf.

Receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vis