Makreel met bramen, biet en salie
Een zomerse vis met ballen.

Remko Kraaijeveld
Makreel is in de zomer lekker dik. Hij kan sterke smaken hebben, zoals die van rijpe bramen en geroosterde biet. De biet rooster je gewoon zonder aluminiumfolie, zout of olie in de oven. Daardoor verdampt er veel vocht en krijgt hij een intens diepe, bijna dropachtige smaak.
Porties:
4
Kooktijd:
0
uur
10
minuten
Totale Tijd:
2
uur
10
minuten
Ingrediënten
1
kg rauwe, niet te grote bieten
4
makreelfilets
4
el.
hoisinsaus of evt. sojasaus
olie om te bakken
1
bakje bramen
125
mL
zure room, even losgeslagen
Voor de dressing
10
blaadjes salie, zeer fijngehakt
rasp en sap van 1 sinaasappel
1
el.
ciderazijn of wittewijnazijn
6
el.
lekkere olijfolie
Extra
Grill
Een met olie ingevette bakplaat
Bereidingswijze
- Verwarm de oven tot 180°C. Rooster de bieten (afhankelijk van de grootte) zo’n 2 uur tot ze zacht zijn. Laat enigszins afkoelen en pel ze. Dat gaat heel gemakkelijk nu, want het vel is leerachtig geworden en de biet zit los in z’n jas.
- Klop alle ingrediënten voor de dressing goed door en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de grill tot 220°C. Verwijder eventuele graten uit de filets. Bestrijk de huidkant met hoisin- of sojasaus en leg de filets met de huidkant naar boven op de ingevette bakplaat. Schuif ze 3-5 min onder de grill tot de filets net gaar zijn.
- Verdeel de gesneden bieten over de borden en leg de filets erop. Leg de bramen ernaast, bedruip alles met de dressing en serveer met de losgeslagen zure room.
Receptuur, styling en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io