
Remko Kraaijeveld
Makreel is in de zomer lekker dik. Hij kan sterke smaken hebben, zoals die van rijpe bramen en geroosterde biet. De biet rooster je gewoon zonder aluminiumfolie, zout of olie in de oven. Daardoor verdampt er veel vocht en krijgt hij een intens diepe, bijna dropachtige smaak.
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties:
4
Kooktijd:
0
uur
10
minuten
Totale Tijd:
2
uur
10
minuten
1
kg rauwe, niet te grote bieten
4
el.
hoisinsaus of evt. sojasaus
125
mL
zure room, even losgeslagen
Voor de dressing
10
blaadjes salie, zeer fijngehakt
rasp en sap van 1 sinaasappel
1
el.
ciderazijn of wittewijnazijn
Extra
Een met olie ingevette bakplaat
- Verwarm de oven tot 180°C. Rooster de bieten (afhankelijk van de grootte) zo’n 2 uur tot ze zacht zijn. Laat enigszins afkoelen en pel ze. Dat gaat heel gemakkelijk nu, want het vel is leerachtig geworden en de biet zit los in z’n jas.
- Klop alle ingrediënten voor de dressing goed door en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de grill tot 220°C. Verwijder eventuele graten uit de filets. Bestrijk de huidkant met hoisin- of sojasaus en leg de filets met de huidkant naar boven op de ingevette bakplaat. Schuif ze 3-5 min onder de grill tot de filets net gaar zijn.
- Verdeel de gesneden bieten over de borden en leg de filets erop. Leg de bramen ernaast, bedruip alles met de dressing en serveer met de losgeslagen zure room.
Receptuur, styling en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld
Advertentie - Lees hieronder verder