Viskoekjes van gerookte schelvis met mosterdsaus

Zacht en hartig, perfect voor een mooie lentedag.

Crispy fish cakes
Claudia TotirGetty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Kooktijd: 0 uur 20 minuten
Totale Tijd: 1 uur 5 minuten
Ingrediënten
250 mL

volle melk 

6

lente-uitjes, in ringen, ook het groen

500 g

gerookte schelvis 

600 g

kruimige aardappels, geschild, in grove stukken gesneden

500 g

babyspinazie, gewassen

boter

olie om te bakken

200 mL

double cream, of 120 mL slagroom en 80 mL mascarpone

2 el.

Dijonmosterd

paar takjes bieslook, klein gesneden

Extra

ruime pan met deksel

schuimspaan

evt. pureeknijper 

Bereidingswijze
  1. Verwarm de melk met 250 ml water in een ruime pan. Doe de lente-uitjes erbij. Voeg de vis toe zodra de melk tegen de kook aan komt, draai het vuur uit en doe het deksel op de pan. Laat zo 5 min staan.
  2. Schep de vis met een schuimspaan uit de pan. Verwijder het vel en de graten en trek de vis in stukjes en leg ze in een kom. Schep nu de lente-uitjes uit de pan en doe ze bij de vis. Gooi het pocheervocht niet weg!
  3. Doe de aardappelstukken in een pan met ruim koud water. Voeg zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappels 10-15 min koken tot ze gaar en zacht zijn. Giet ze goed af, doe ze terug in de pan en stamp ze tot puree (of pureer ze in de pureeknijper). Laat afkoelen.
  4. Voeg de vis en lente-ui toe aan de afgekoelde puree. Meng alles goed door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel in 8 porties en vorm er koekjes van. Zet ze 20 min koud weg.
  5. Verhit een grote pan, doe er een goede klont boter in en voeg de spinazie toe. Laat hem al omscheppend slinken.
  6. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de viskoekjes 4-5 min aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
  7. Verwarm de double cream, klop de mosterd erdoor en giet er wat van het pocheervocht bij en voeg de bieslook toe.
  8. Leg voor het serveren op elk bord wat spinazie, leg er 2 koekjes op en schep er wat saus over. 

Receptuur  BBC Good Food 

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vis