Op zeewier gestoomde Zeeuwse oesters met oosterse marinade

Je oester een extraatje geven? Stoom ze op de Big Green Egg.

image
Y.Meijdam

Samen met Big Green Egg gingen we oesters, alikruiken en mosselen rapen aan de Zeeuwse kust. We ontfutselden een recept bij SHV Meesterkok Michel Lambermon. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 20 minuten
Kooktijd: 0 uur 15 minuten
Totale Tijd: 0 uur 35 minuten
Ingrediënten
2

kilo vers zeewier (grof wier waarop de oesters in het mandje liggen)

12

wilde Zeeuwse oesters (maat 0, extra groot)

1

bosui

1

rode chilipeper

Voor de marinade
1 el.

fijne mosterd

20 mL

oestersaus

20 mL

sojasaus

20 mL

vocht uit een potjestemgember

1/2 tl.

vissaus

50 mL

olijfolie

100 mL

zonnebloemolie

Extra

Big Green Egg

ConvEGGtor

Bereidingswijze
Voorbereiding
  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot een temperatuur van 210 °C.
  2. Doe intussen voor de marinade de mosterd, de oestersaus, de sojasaus, het gembervocht en de vissaus in een kom. Mix met de staafmixer tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Blijf mixen en schenk in een dun straaltje de olijf- en de zonnebloemolie erbij zodat je een mooie, gebonden marinade krijgt.
Bereiding
  1. Verdeel het zeewier in een gelijkmatige laag over het rooster en leg hier de oesters op de bolle kant op. Sluit de deksel van de EGG en laat de oesters 8-9 minuten in hun eigen vocht stomen. Maak intussen het bosuitje schoon en snij het in dunne ringetjes. Halveer de chilipeper, verwijder het steeltje en de zaadjes en snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
  2. Haal de oesters uit de EGG en steek ze voorzichtig open (pas op, de schelp en het vocht zijn heet; houd ze vast in een theedoek). Laat het overtollige vocht uit de oesters lopen.
  3. Sprenkel marinade naar smaak over de oesters en garneer ze met de bosui en de chilipeper.

Nog geen gevorderde oestereter? In plaats van maat 0 (extra groot), kun je ook kleinere exemplaren gebruiken. Houd hiervoor de volgende bereidingstijden aan: maat 1 (groot) 6-7 minuten, maat 2 (middel) 5-6 minuten en maat 3 (fijn) 4-5 minuten.

Je kunt controleren of een rauwe oester goed is door op de schelp te tikken. Als dit blikkerig of hol klinkt, betekent dit dat de oester geen vocht meer bevat of dat ze aan het ontbinden is.

Staat een rauwe oester een beetje open? Dit hoeft niet te betekenen dat de oester niet goed is. Geef er een tik op en als de schelp zich sluit, is de oester nog altijd geschikt voor consumptie.

Als je een kistje met oesters hebt aangebroken en je eet (hoe onvoorstelbaar ook) niet alle oesters direct op, leg dan de deksel terug met iets zwaars als een conservenblik erop. Door de druk blijven de oesters geslotenen voorkom je dat ze uitdrogen.

Kleinere oesters zullen als ze gaar zijn vanzelf iets open gaan. Bij grotere exemplaren gebeurt dit niet.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vis