Wilde zalm met geroosterde bieten, bleekselderijsalade en mierikswortelroom
Een niet-zo-doorsnee variant van een feestelijk voorgerecht met zalm.

gerookte wilde zalm
rauwe rode bieten
rauwe gele bieten
olijfolie, plus extra
witte wijnazijn
zure room
Griekse yoghurt
versgeraspte mierikswortel
stengels bleekselderij
citroensap
olijfolie
kappertjes, uitgelekt
kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen
paar takjes dille
evt blaadjes purple shiso cress
kleine braadslee
aluminiumfolie
- Verwarm de oven tot 200°C. Was en droog de bieten en wrijf ze in met wat olijfolie en fijn zeezout. Leg ze in de braadslee, dek die af met aluminiumfolie en rooster de bieten, afhankelijk van de grootte, in 45-60 min gaar – een mes moet je er gemakkelijk in kunnen steken.
- Neem de braadslee uit de oven en laat de bieten wat afkoelen. Schil ze en snij ze in kleine blokjes. Leg de rode en gele bietjes in aparte kommen en meng door elke kom1½ el olijfolie en 1½ el azijn. Breng op smaak met zout en peper. Proef en voeg eventueel nog een klein beetje extra azijn toe. Zet tot gebruik gekoeld weg.
- Meng intussen in een kommetje de zure room met de yoghurt en voeg naar smaak mierikswortel toe. Breng op smaak met zout. Zet tot gebruik gekoeld weg.
- Schil voor de bleekselderijsalade de stengels bleekselderij met een dunschiller (zo schil je de lange draden er vanaf). Snij de stengels in luciferdunne reepjes van 3-4 cm lang. Meng ze in een schaal met het citroensap, de olijfolie, de kappertjes en de rode ui. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak met een lepel een mooie baan mierikswortelroom in het midden van de borden. Meng de rode en gele blokjes biet voorzichtig door elkaar en schep ze aan één kant van de mierikswortelroom. Drapeer op de mierikswortelroom enkele plakjes zalm.
- Schep de bleekselderijsalade erop, garneer met dille en evt cress. Maal er verse peper over en serveer.
De bieten kun je een dag van tevoren roosteren en bereiden. Zet ze tot gebruik in de koelkast. Ook de mierikswortelroom kun je ruim van tevoren maken en tot gebruik koel wegzetten. De bleekselderij kun je alvast schillen, snijden en in de koelkast bewaren. Maar wacht met het aanmaken van de salade tot vlak voor het diner, zodat de bleekselderij lekker knapperig blijft.