Kabeljauwfilet met zeekraal
Een geliefd gerecht op de Britse eilanden: onweerstaanbare kabeljauwfilet met zeekraal en bruine kappertjesboter.

bloem
versgemalen zout
peper (wit of zwart)
mooie kabeljauwfilets à ca 200 g
lichte olijfolie
boter
kleine kappers, uitgelekt
fijngehakte peterselie
zeekraal
sap van 1 citroen
enkele grote kapperappels
Ook in Engeland is kabeljauw schaars geworden. Maar zo’n mooie moot ‘cod’, met die prachtige blanke lamellen, is onweerstaanbaar, zeker als je er bruine kappertjesboter bij geeft en de ook op de Britse eilanden erg geliefde zeekraal (samphire) – kort en glanzend meegebakken.
Meng wat zout en peper door de bloem, haal de vismoten erdoor en schud overtollig bloem eraf. Verhit de olie in een grote vis- of koekenpan en bak de vis 4 min aan weerszijden op middelhoog vuur. Leg de filets op verwarmde borden. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit de boter er geleidelijk in tot hij lichtbruin is en nootachtig ruikt. Voeg kappertjes, peterselie, zeekraal, citroensap, zout en peper toe. Laat de saus enkele tellen borrelen en giet hem over en om de vis. Garneer met kapperappels en geniet ervan in ‘solitary splendour’, zonder iets erbij.