The season made easy: zomerse artisjok met aioli en mediterrane salade

Met een handig trucje om de smaak van knoflook iets af te zwakken.

Doe je ogen dicht, beeld je een zonnetje in, dip een blaadje van de artisjok in de aioli en je waant je plots ergens in het Middellandse Zeegebied. Nog niet overtuigd? Haal de olijfjes bij een fijne traiteur en je bent wel om. Dit mediterrane gerecht is je lang gemiste zomervakantie op een bord.

De aioli maak je lekker makkelijk zelf. Door de knoflook kort in direct kokend water uit de Quooker te blancheren, zwakt de heftige smaak ervan iets af. En laat dat nou net lekker zijn bij aioli. Ook de sperziebonen blancheer je – deze behouden hierdoor hun heldergroene kleur. Zet een vooraf een bak ijswater klaar om het kookproces te stoppen.

Want wist je dat wanneer je een CUBE toevoegt aan je Quooker-systeem, je ook gekoeld en bruisend water uit je kraan kunt krijgen? Dit gekoelde water kun je ook gelijk gebruiken om de geblancheerde groenten snel af te laten koelen. En dan... ogen dicht!

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 15 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
4

kleine artisjokken (of 2 grote)

1/2

citroen, het sap

1

laurierblad

Maldon zout

Voor de aioli
5

teentjes knoflook, gepeld

2 tl.

citroensap

1

eidooier

1 tl.

Dijon mosterd

1 tl.

wittewijnazijn

250 mL

zonnebloemolie

Paprikapoeder

Voor de salade
150 g

sperziebonen

Zakje mesclunsla (of andere gemengde sla)

Gemengde olijven

Bereidingswijze
  1. Snij de onderkant van de artisjok en knip eventueel de harde blaadjes en puntjes eraf. Doe de artisjokken in een pan met goed gezouten kokend water uit de Quooker, samen met het citroensap en het laurierblaadje. Zorg dat ze half onder water staan en leg er een bord op om ze onder water te houden. Kook de artisjokken in 25 tot 45 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Om dit te checken, trek je een van de buitenste blaadjes eraf. Is deze zacht, dan is de artisjok gaar. 
  2.  Maak ondertussen de aioli. Blancheer de knoflook in een pan met water uit de Quooker in maximaal 2 minuten, laat afkoelen en hak fijn. Doe de knoflook, eidooier, Dijon mosterd en wittewijnazijn in een hoge beker en voeg zout en peper toe. Zet de staafmixer erop en voeg druppel voor druppel de zonnebloemolie toe. Als de saus dikker wordt, mag de straal olie ook dikker worden. Blijf doorgaan tot de olie is opgenomen en de mayonaise dik genoeg is en voeg citroensap toe voor een zuurtje. Verdeel over vier kleine schaaltjes en strooi wat paprikapoeder over de aioli.
  3. Snij de harde delen van de sperziebonen en blancheer ze circa 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en doe ze in ijswater.
  4. Verdeel de artisjokken over vier borden en zet er een bakje aioli naast. Leg de mesclunsla ernaast, daarna de sperziebonen en verdeel de olijven over de salade. Garneer met Maldon zout en eventueel nog wat citroensap.
the season made easy summer
Jeroen van der Spek
quooker kraan
Jeroen van der Spek
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vega