Pittige vegan ramen met sesam, aubergine en courgette

Uit Vegan Japaneasy.

vegan ramen recept tim anderson
Nassima Rothacker

'Ramen is een beetje als een huwelijk: je weet dat het lang gaat duren maar niemand die je dat vertelt, tot het te laat is. Die zin slaat helemaal nergens op maar dat doet dit recept ook niet: een ramen die ramen-logica trotseert door vreselijk lekker te zijn en tegelijk zoveel dingen te zijn die ramen niet hoort te zijn: snel, eenvoudig, vegan en op basis van een bouillon die niets speciaals is,' vertelt Tim Anderson in zijn kookboek Vegan Japaneasy.

'Dit wordt vooral bereikt door flinke hoeveelheden vet: namelijk de olie waarin de groenten worden gebakken en olie uit de tahin die de bouillon verrijkt. Een perfect recept als je iemand moet overtuigen dat niet alle Japanse recepten, of alle vegan recepten, licht en gezond zijn.'

Zowel die woorden, als het recept smaken naar meer, niet? Aanschaffen dat boek, je vindt een linkje onderaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Totale Tijd: 0 uur 25 minuten
Ingrediënten
3

courgettes

3 el.

azijn

1 tl.

fijne suiker of rietsuiker

Snufje zout

1 el.

chilivlokken, plus een extra snufje

1

grote aubergine

4 el.

plantaardige olie

4 el.

sesamolie

1 1/2 tl.

szechuanpeper

4

tenen knoflook, geperst

1

cm gemberwortel, geschild en geraspt

4 el.

sojasaus

2 el.

mirin

Pittige chilisaus, naar smaak (optioneel)

1 1/2 L

paddestoelendashi 

100 g

tahin

100 g

miso 

1/4

Chinese kool of soortgelijke kool, grofgesneden 

4

porties ongekookte ramennoedels

4 el.

geroosterd sesamzaad, grof gemalen

1

lente-ui, in dunne ringen

Bereidingswijze
  1. Snij een halve courgette in lange, dunne lucifers of gebruik hier een spiraalsnijder voor. Schep de reepjes om met de azijn, suiker, het zout en een snufje chilivlokken en laat marineren terwijl je de rest klaarmaakt. 
  2. Snij de overige courgettes en de aubergine in partjes van ongeveer 1 cm dik. Verwarm de plantaardige olie, sesamolie, szechuanpeper, knoflook, gember en 1 eetlepel chilivlokken in een brede pan op matig vuur. Laat heet worden en laat alles een paar minuten sissen voor je de courgette en aubergine toevoegt. Schep ze om in de olie. Leg het deksel op de pan en stoombak ze ongeveer 15 minuten tot de groenten heel gaar zijn; roer elke paar minuten door.
  3. Schenk de sojasaus en mirin erbij, proef, en voeg chilisaus toe als je meer pit wilt. Laat nog ongeveer 5 minuten koken zodat de groenten de smaken kunnen absorberen.
  4. Breng intussen in een andere pan de dashi op laag vuur aan de kook en klop de tahin en miso erdoor tot er geen klontjes meer zijn (of gebruik een staafmixer, dat is sneller). Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan.
  5. Breng een grote pan water flink aan de kook en kook de kool in 1 minuut net gaar. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet weg.
  6. Breng het water weer aan de kook en kook de ramen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
  7. Verdeel de ramen over vier kommen, schenk de miso-sesambouillon erover en roer de noedels los zodat ze niet aan elkaar kleven. Leg de aubergine en courgette erop (met alle olie), het gemalen sesamzaad, de courgettereepjes en de lente-ui. Meteen opeten en vergeet niet te slurpen!
tim anderson vegan japaneasy
Tim Anderson

Tim Anderson
Vegan Japaneasy
Good Cook
€ 25,95

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder