Vegan dashi van paddenstoelen

Ook zonder katsuobushi kun je nog steeds gerechten maken met een heuse Japanse smaak en veel umami.

vegan dashi met paddestoelen
Nassima Rothacker

Dashi vormt in de Japanse keuken de basis voor vele gerechten. Het traditionele recept is vanwege de bonito niet vegetarisch of vegan, maar deze variant met paddestoelen is dat wel. 

'Paddestoelendashi heeft een heerlijk volle smaak en als bonus krijg je er in dashi geweekte paddenstoelen van die je kunt eten. De porcini zijn niet traditioneel en je hoeft ze niet te gebruiken maar ik hou van de diepe, aardse smaak die ze aan de dashi geven,' zegt Tim Anderson over dit recept uit zijn boek Vegan Japaneasy.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 1 portie
Ingrediënten
10 g

kombu (een vierkant stukje van ca 10 cm)

15 g

gedroogde shiitake of 10 g gedroogde shiitake plus 5 g gedroogde porcini

500 mL

koud water

Bereidingswijze
  1. Leg de kombu en gedroogde paddenstoelen in een pan, schenk het water erbij en warm op laag vuur op tot het water tegen de kook aan is – tot een paar kleine luchtbelletjes naar boven rijzen. Haal de pan van het vuur en laat de dashi minstens 1 uur trekken – het duurt even voor de shiitake helemaal doorweekt is en smaak afgeeft aan de dashi. 
  2. Vis de paddenstoelen uit de dashi en knijp ze als een spons uit boven de dashi. Giet de dashi door een fijne zeef en bewaar tot 1 week in de koelkast. De paddenstoelen kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren.
tim anderson vegan japaneasy
Tim Anderson

Tim Anderson
Vegan Japaneasy
Good Cook
€ 25,95

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder