Knapperig gefrituurd jackfruit karaage

De vegan variant op Japanse gefrituurde kip.

gefrituurd jackfruit karaage
Nassima Rothacker

Bij Nanban, het Japanse restaurant van Tim Anderson in Londen, wordt dit jackfruit karaage af en toe teruggestuurd naar de keuken. Niet omdat het niet smaakt, maar omdat gasten denken dat ze kip voorgeschoteld hebben gekregen. Niets is minder waar. Dit jackfruit wordt gefrituurd zoals Japanse kip, maar is hartstikke vegan. 

'Het is misschien moeilijk te geloven dat dit vegan is maar het is niet moeilijk om te maken,' aldus Anderson in zijn nieuwe boek Vegan Japaneasy - waar het recept uit vandaan komt.

Meer recepten met jackfruit >

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4
Voorbereidingstijd: 0 uur 35 minuten
Totale Tijd: 2 uur 35 minuten
Ingrediënten
400 g

jonge jackfruit uit blik, uitgelekt

Maïzena of op smaak gebrachte maïzena (zie

hieronder), voor het bestuiven

Minstens 1 l olie, om in te frituren

Zout en versgemalen zwarte peper (optioneel)

Voor de marinade
4 el.

sake

2 el.

mirin 

2 el.

sojasaus

1 el.

azijn

Sap van 1 limoen

1 el.

sesamolie

1 el.

sriracha of andere hete chilisaus

10

tenen knoflook, gepeld

2

sjalotten of 1 lange sjalot, grofgesneden

15 g

gemberwortel (geschild gewicht), in dunne plakes

1/2 tl.

zout

1/4 tl.

zwarte peper

Dashipoeder

Op smaak gebrachte maïzena (optioneel)
200 g

maïzena

1 el.

sesamzaad

1 tl.

zwarte peper

zout

1/4 tl.

chilipoeder

1/4 tl.

gemberpoeder

Bereidingswijze
  1. Vermeng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine tot er geen grove stukken meer in zitten (de marinade hoeft niet helemaal glad te zijn). 
  2. Als er een paar heel grote stukken jackfruit zijn, snij deze dan iets kleiner – ze hoeven niet hapklein te zijn, maar ook niet groter dan twee happen. Schep het jackfruit door de marinade en marineer minstens 2 uur (maximaal 3 dagen) in de koelkast.
  3. Roer voor de op smaak gebrachte maïzena (als je die maakt) alle ingrediënten door elkaar.
  4. Schenk de olie in een heel diepe, brede pan tot deze maximaal tot de helft gevuld is. Warm de olie op tot 180 oC. Schep het jackfruit uit de marinade, laat overtollige marinade eraf druipen en haal de stukjes door de (op smaak gebrachte) maïzena; zorg dat ook alle hoekjes en gaatjes met een laagje bedekt zijn zodat ze straks helemaal knapperig worden en de suikers in de marinade niet verbranden. Laat het jackfruit met kleine hoeveelheden tegelijk voorzichtig in de hete olie zakken en frituur ongeveer 5 minuten tot het een goudbruin korstje heeft. Controleer de temperatuur van de olie af en toe – deze moet constant 180 C zijn. 
  5. Schep het jackfruit met een schuimspaan uit de hete olie en laat op keukenpapier uitlekken; als je geen op smaak gebrachte maïzena hebt gebruikt, voeg je wat zout en peper toe. Dien op met vegan Japanse mayo (zie Vegan Japaneasy), ponzu (zie Vegan Japaneasy), of gewoon sojasaus met misschien een partje citroen.

Tim Anderson

Tim Anderson
Vegan Japaneasy
Good Cook
€ 25,95

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder