Gebakken rijst met paddestoelenyakitori en vegan omelet

Yes, ook je omeletje kan gewoon veganistisch.

paddestoelen yakitori rijst vegan omelet
Lisa Mayer

In dit veganistische recept voor gebakken rijst is de omelet vervangen door een mix van kikkererwtenmeel, zetmeel en plantaardige room. Het dichtst bij de smaak en textuur van ei kom je door het gebruik van Kala Namak zout, zwart zout met een zwavelachtige smaak. Al kun je het natuurlijk ook gewoon met normaal zout maken. 

Let op dat je paddestoelen minimaal een uur van tevoren in de marinade legt. Voor gebakken rijst kun je het best rijst van een dag eerder gebruiken, die de tijd heeft gehad om te drogen op een koele plek.  

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6
Voorbereidingstijd: 0 uur 25 minuten
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 0 uur 55 minuten
Ingrediënten
1

kg basmatirijst

1

wortel

1

grote ui

140 g

gerookte tofu

180 g

doperwten, bevroren

5 el.

tamari

1 tl.

sesamolie

1 el.

neutrale olie

Voor de omelet
50 g

kikkererwtenmeel

15 g

maismeel

3 g

edelgist

1/2 tl.

gedroogde knoflook

1/2 tl.

gedroogde ui

1/2 tl.

kurkuma

1/8 tl.

zout, het liefst Kala Namak

50 mL

sojaroom

100 mL

water

Neutrale olie

Voor de paddestoelenyakitori
200 g

champignons, gewogen zonder steel

80 mL

tamari (glutenvrije sojasaus)

4 el.

rijstazijn

2 el.

agavesiroop

10 g

verse gember

Bereidingswijze
  1. Maak de champignons schoon en verwijder de steel. Kerf de bovenkant van de champignons in zodat de marinade beter kan intrekken. Schud in een afgesloten bakje de tamari, rijstazijn en agavesiroop door elkaar. Schil de gember als hij niet biologisch is en rasp door de marinade. Doe de champignons in de marinade en laat op z'n minst een uur, maar liever een hele nacht marineren.
  2. Voor gebakken rijst kun je het best rijst gebruiken die al een dag geleden is gekookt, en daarmee tijd heeft gehad om te drogen en rusten op een koele plek. Als dat niet lukt, kook de rijst dan volgens de verpakking. Pel en hak de uien en wortel fijn. Snij ook de tofu zo fijn mogelijk.
  3. Mix voor de omelet in een grote kom het kikkererwteneel, de edelgist, knoflook, gedroogde ui, kurkuma en het zout. Voeg de sojaroom en het water toe en klop op. Verwarm de neutrale olie in een pan op middelhoog vuur. Giet het mengsel in de pan en bak 4 minuten. Keer de omelet in de laatste minuut om, laat afkoelen en snij in kleine stukjes.
  4. Verhit de neutrale olie in een pan op middelhoog vuur en bak de uiten en wortel 7 minuten onder regelmatig roeren. Voeg de tofu en de doperwten toe en bak 8 minuten. Voeg 2 eetlepels tamari toe en bak bruin in 7 minuten. Zet de groente opzij en bewaar de pan voor de rijst.
  5. Prik de gemarineerde champignons op spiesjes. Bak de spiesjes aan elke kant in een grote pan met hete olie voor ca 10 minuten.
  6. Bak de rijst in de groentepan op middelhoog vuur met de sesamolie en de resterende tamari. Voeg de groenten toe en mix door elkaar terwijl je het mengsel opwarmt op lage temperatuur. Na zo'n vijf minuten is je gerecht klaar.

Receptuur: 30 jours pour devenir vegan, Marion Lagardette

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder