Pompoenlasagne met spinazie en ricotta

Met lasagnevellen van pompoen, in plaats van deeg!

pompoenlasagne zonder deeg
Tal Maes

Niemand die het deeg mist in deze vega-lasagne. Het is hier vervangen door flinterdunne lasagneplakken van flespompoen, die je schaaft op een mandoline. Verder bestaat de lasagne uit lagen tomaten-paprikasaus, spinazie-ricottasaus en kaas. Zelf lasagne maken vergt wat tijd en vieze pannen, maar het grote voordeel is dat je het ovengerecht helemaal kunt voorbereiden. Dan is de afwas maar gedaan voordat je aan tafel gaat.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Kooktijd: 1 uur 0 minuten
Totale Tijd: 1 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de pompoenlasagne
1

grote flespompoen (ca 1,3 kg)

1

bol mozzarella, in stukjes

50 g

Parmezaanse kaas, geraspt, plus extra

Enkele blaadjes basilicum

Voor de tomaten-paprikasaus
2 el.

olijfolie

2

tenen knoflook, fijngehakt

2

blikken tomatenblokjes (à 400 g)

1

à 2 laurierblaadjes

2

geroosterde paprika's (pot), uitgelekt

Voor de spinazie-ricottasaus
2 el.

olijfolie

1

grote ui, gesnipperd

400 g

verse spinazie

250 g

ricotta

75 g

Parmezaanse kaas, geraspt

Extra

Mandoline 

Grote ovenschaal

Aluminiumfolie (optioneel)

Bereidingswijze
  1. Maak eerst de tomaten-paprikasaus. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de knoflook kort. Voeg de tomaten en laurier toe en laat op laag tot matig vuur 20 tot 25 minuten zonder deksel sudderen tot de saus is ingedikt; prak de tomatenblokjes met een houten spatel zo nu en dan wat fijner. Snijd de geroosterde paprika’s in dunne reepjes en meng ze door de saus. Breng op smaak met zout en peper en verwijder de laurier.
  2. Maak intussen de spinazie-ricottasaus. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de ui 2 tot 3 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en roerbak tot de groente net is geslonken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet, druk het vocht er met een lepel goed uit. Meng in een kom de spinazie met de ricotta en Parmezaan. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
  3. Verwarm de oven tot 200 °C. Snijd de bolle onderkant met daarin de zaadjes van de pompoen af (bewaar de pitten voor dit recept voor geroosterde pompoenpitten). Schil de bovenste helft van de pompoen. Schaaf hem op de mandoline over de lengte in plakken van circa 2 millimeter dik. Schaaf zoveel plakken tot je 600 tot 700 gram hebt.
  4. Verdeel ongeveer een kwart van de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschaal. Bedek met een laag pompoenplakken. Bestrijk met ongeveer eenderdevan de spinazie-ricottasaus. Leg hier weer een laag pompoen op en bestrijk met tomatensaus en spinazie-ricottasaus. Ga zo door met lagen maken en eindig met een laag pompoen met daarop een laag tomatensaus.
  5. Verdeel de mozzarella en Parmezaan over de bovenkant. Bak de lasagne 50 tot 60 minuten in de oven tot de pompoen gaar is; een punt van een mes moet je er gemakkelijk in kunnen steken. Dek de lasagne eventueel losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden. Neem de lasagne uit de oven en laat voor het aansnijden 10 tot 15 minuten staan. Snijd in stukken en bestrooi met basilicum en eventueel nog wat extra parmezaan.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder