Filodeegtaart met spinazie met nootmuskaat

Deze hartige gevulde taart draai je zo in elkaar.

hartige taart filodeeg
Martin Poole

In het nieuwe kookboek Green van Elly Pear heb je binnen dit recept keuze uit twee vormen en twee smaken. Wij gaan voor de makkelijkste weg: een gevulde filotaart met spinazie en nootmuskaat. Benieuwd naar de iets knappere gedraaide versie met geroosterde pompoen met gerookt paprika-poeder? Onderaan het recept vind je een linkje naar het vegetarische kookboek.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6
Ingrediënten
1 tl.

olijfolie 

1

rode ui, gepeld en gesnipperd

3 el.

pijnboompitten, geroosterd

250 g

hüttenkäse

100 g

feta, verkruimeld

2

eieren, geklopt

200 g

diepvriesspinazie, ontdooid en zo goed mogelijk uitgeknepen, gemengd met 1⁄2 tl nootmuskaat

2

 pakken (van ongeveer 250 g) filodeegvellen

60 g

gesmolten gezouten boter

1

eidooier, voor het glanslaagje

1 el.

sesamzaad (bij voorkeur zwart) en/of za'atar

Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ronde bakvorm van 25 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de rode ui en een snuf zeezoutvlokken toe en fruit de ui in 10 minuten glazig. Laat hem afkoelen.
  3. Schep de ui in een kom en voeg de andere ingrediënten voor de vulling toe, samen met het spinazie- of pompoenmengsel (naar keuze). Breng de vulling op smaak met een flinke hoeveelheid zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
  4. Vet een vel filodeeg in en leg hem in de voorbereide bakvorm. Leg daarop nog twee met boter ingevette vellen. (Leg ze daarbij niet precies op elkaar, maar draai ze een beetje bij.) Schep de vulling erop, vouw de randen van het deeg eroverheen en leg er nog een met boter ingevet filodeegvel op. Stop de randen netjes in (alsof je een bed opmaakt).
  5. Scheur een ander filodeegvel in 6 stukken en verfrommel die een beetje. Leg deze ‘deegpropjes’ op de bovenkant van de taart. Bestrijk hem voorzichtig met het ei-botermengsel en strooi het sesamzaad of de za’atar erover. Bak de taart 20-25 minuten in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
  6. Laat de taart voor het serveren enkele minuten afkoelen.

Tip: eventueel overgebleven vellen filodeeg kun je eenvoudig invriezen voor later gebruik.

Elly Pear

Green
Elly Pear
Spectrum
€ 25

KOOP GREEN HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder