Zoete aardappel jiaozi dumplings

Een weekendklus, maar wel een heel leuke.

zelf vegan dumplings maken
India Hobson & Magnus Edmondson

'De deegvellen en de bereidingswijze hebben een Chinese invloed, terwijl de vulling meer neigt naar een Japans smaakpalet,' vertelt Pippa Middlehurst in haar kookboek Dumplings & Noedels

Voor dit recept maak je het liefst eerst zelf het deeg voor de dumplings. Dat is makkelijker dan je denkt en veel smakelijker dan kant-en-klare deegvellen. Daarna ben je klaar om deze zoete aardappel jiaozi te maken. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 25 - 30 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 30 minuten
Kooktijd: 1 uur 0 minuten
Totale Tijd: 1 uur 30 minuten
Ingrediënten

Neutraal smakende olie, om te bakken

2 el.

sesamzaad, geroosterd (optioneel)

Voor de vulling
1

grote zoete aardappel, ongeveer 400 g

1

kleine rode chilipeper, fijngehakt

4

lente-uien, fijngehakt

1 el.

shiro miso

4

cm verse gemberwortel, geschild en geraspt

1 tl.

zout

1 tl.

lichte sojasaus

2 tl.

sojaolie

35 g

Chinese kool, in reepjes gescheurd

150 g

stevige zijdentofu

4 el.

panko (Japans paneermeel)

Voor de dipsaus
1 el.

lichte sojasaus

1 el.

Chinkiang zwarte rijstazijn

1/2 el.

chili-olie

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. 
  2. Begin met de vulling. Kerf de zoete aardappel met een scherp mes in op meerdere plekken, leg hem op een bakplaat in het midden van de oven en rooster hem 45 tot 50 minuten, of tot hij gaar is. Of gebruik hiervoor de magnetron: kerf de zoete aardappel in en leg hem in een schaal die geschikt is voor de magnetron en dek de schaal af met plasticfolie. Prik een gat in het plastic zodat de stoom kan ontsnappen. Gaar de zoete aardappel 8 tot 10 minuten op hoog vermogen in de magnetron, tot hij zacht is. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de plasticfolie vanwege de vrijkomende stoom. Zet de zoete aardappel op kamertemperatuur aan de kant tot hij genoeg is afgekoeld om vast te pakken. Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een mengkom en gooi de schil weg.
  3. Voeg de chilipepers, lente-ui, shiro miso, gember, het zout, de lichte sojasaus en sesamolie toe en meng goed. Schep de gescheurde kool erdoor, verkruimel de tofu boven de kom en schep hem er voorzichtig door. Let op dat je de tofu niet tot moes roert. Voeg ten slotte het panko toe. Zet de zoeteaardappelvulling tot gebruik in de koelkast, als je hem van tevoren maakt.
  4. Maak vervolgens de dumplingvellen volgens dit recept. Verdeel het jiaozideeg in drieën, rol een derde van het deeg tot een worst van ongeveer 25 cm lang. Snijd de worst in acht tot tien stukken, draai ballen van de stukken deeg en rol iedere bal uit tot een dumplingvel van ongeveer 10 cm doorsnede.
  5. Schep 1 grote theelepel vulling in het midden van ieder dumplingvel, breng de randen naar elkaar toe en duw het deeg voorzichtig op elkaar om de dumpling te sluiten. Maak een paar plooien als je wilt. Zet de dumplings die klaar zijn met minstens 1 cm tussen ruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze rusten terwijl ze daar staan en kunnen een beetje uitzetten. Herhaal voorgaande stappen met het overgebleven deeg tot het deeg of de vulling op is (het maakt niet uit hoe vaak ik dit recept gemaakt heb, maar het ene is altijd eerder op dan het andere!)
  6. Gaar de dumplings door 1 eetlepel olie te verwarmen in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Leg de dumplings in de pan, met minstens 1 cm tussenruimte en bak ze 3 tot 4 minuten, tot de onderkant van de dumplings bruin en knapperig is. Bak de dumplings in twee rondes als de pan niet groot genoeg is. Ze moeten dicht op elkaar gepakt in de pan liggen.
  7. Voeg zoveel kokend water toe dat er een laagje water van 1 cm in de pan staat. Dit geeft een wolk van stoom, dus let erop dat je gezicht op veilige afstand is. Leg een deksel op de pan en laat de dumplings 6 tot 8 minuten zachtjes koken tot al het water is verdampt. Bak de dumplings nog 1 tot 2 minuten in de pan, haal de pan van het vuur en laat de dumplings iets afkoelen – ze komen dan los van de bodem van de pan en kunnen makkelijker uit de pan geschept worden. Bij wijze van alternatief kun je de dumplings ook heel makkelijk 8 minuten stomen of koken.
  8. Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dipsaus. Bestrooi de dumplings met het geroosterd sesamzaad, serveer ze en val aan!
dumplings  noedels
Pippa Middlehurst

Dumplings & Noedels
Pippa Middlehurst
Good Cook
€ 22,50

KOOP DUMPLINGS & NOEDELS HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder