Zelf dumplings maken? Een handig stappenplan voor jiaozi deeg

Waarmee je een heel repertoire aan dumplings kunt maken.

zelf dumplings maken
India Hobson & Magnus Edmondson

Zelfgemaakte dumplingvellen hebben een volledig andere textuur en smaak dan kant-en-klare deegvellen. Pippa Middlehurst raadt aan om eerst zelf te proberen deeg te maken, alvorens je op zoek gaat in de winkel. 

Meteen aan de slag? Met je zelfgemaakte deeg kun je deze jiaozi dumplings met zoete aardappel maken. En als je de kunst eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met het basisrecept uit haar boek Dumplings & Noedels - waar je nog talloze extra tips en recepten vindt bij het maken van gyoza, wontons, bao, ramen en meer. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 25 - 30 porties
Kooktijd: 0 uur 40 minuten
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Voor het Jiaozi dumpling deeg
320 g

tarwebloem

240 mL

water

Snuf zout

Extra

Staande mixer (optioneel)

Deegroller

Bereidingswijze
Deeg voor dumplings maken
  1. Meng in een mengkom de tarwebloem en het zout en roer met stokjes of een vork door de bloem om grote klonten kapot te maken. Meet 160 ml water dat net van de kook is en 80 ml koud water af in aparte maatbekers en houd de maatbekers binnen handbereik. Voeg eerst het kokende water toe aan de bloem en roer de bloem met snelle bewegingen tot een kruimelig mengsel. Voeg, zodra het kokende water volledig is opgenomen door de bloem, het koude water toe en roer het erdoor.
  2. Blijf mengen tot er een deegbal ontstaat. Kneed de deegbal 1 tot 2 minuten door en leg hem op het werkblad. Blijf het deeg nog 10 minuten kneden tot het glad en elastisch is. 
  3. Maak een bal van het deeg en leg hem in een hersluitbare diepvrieszak of in een kom die je afdekt met een schone, vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur rusten, terwijl je de dumplingvulling bereidt volgens het door jou gekozen recept. Als je het deeg meer dan 1 uur van tevoren bereidt, kun je het laten rusten in de koelkast.
Maken en vullen van de dumplingvellen
  1. Pak de deegbal en kneed hem 3 tot 5 minuten. Het deeg moet heel soepel en elastisch zijn. Verdeel de deegbal in drie stukken – je werkt steeds met een derde tegelijk – en leg de overige twee derde terug in de diepvrieszak of in de afgedekte kom om uitdrogen te voorkomen.
  2. Rol het deeg in de vorm van een worst. Misschien is het nodig om het werkblad te bestuiven met bloem. Snijd het deeg in stukken van gelijke grootte, tussen de acht en tien stukken, afhankelijk van het recept, en rol ieder stuk tot een bal.
  3. Pak, om een dumplingvel te maken, een van de kleine deegballen en duw met drie vingers de bal tot een schijfje. Pak je deegroller en rol de bovenste rand van de schijf uit. Draai het deeg 30 graden en rol opnieuw de bovenste rand uit. Blijf dit doen, het draaien en uitrollen, tot je iets hebt wat eruitziet als een gebakken eitje. Het deeg moet plat aan de buitenranden zijn en een dikker, verhoogd midden hebben. De afmetingen van de diameter hangen af van het specifieke recept dat je gebruikt. Zorg ervoor dat ieder deegvel dun bestoven is met bloem. Ze hebben de neiging aan elkaar vast te kleven!
  4. Neem een dumplingvel in de palm van je hand en leg een lepel vulling in het midden. Breng de randen van het deeg naar elkaar toe en duw het deeg voorzichtig op elkaar om de dumpling dicht te maken. Je kunt een paar plooien maken als je dat wilt, maar dit is niet echt nodig – de dumplings zijn ook zonder plooien heerlijk!
  5. Leg de gemaakte dumplings met minstens 1 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze rusten terwijl ze op de bakplaat liggen en kunnen iets uitzetten. Herhaal voorgaande stappen met de overgebleven twee derde van het deeg en de rest van de vulling voordat je de dumplings gaart.

Tip: met behulp van een pastamachine kun je prachtig dumplingdeeg met zaden en kruiden maken.

zelf dumplings maken
India Hobson & Magnus Edmondson
Pippa Middlehurst

Dumplings & Noedels
Pippa Middlehurst
Good Cook
€ 22,50

KOOP DUMPLINGS & NOEDELS HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder