Vegan Wellington met pompoen, bietjes en stap-voor-stap foto's

Hét vega(n) hoofdgerecht voor tijdens kerst - waar je ook vlees- en viseters mee betovert.

vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Abbot Kinney's.

Wat maak jij dit jaar tijdens Kerstmis? Ben je op zoek naar vegetarische of vegan recepten? Dan is deze vegan Wellington met kokosyog, rode biet, pompoen en verse noten de sterspeler tijdens het kerstdiner. Bereid het merendeel de dag van tevoren voor en een kind kan de was doen. 

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Abbot Kinney's, een van onze favoriete plant based zuivelmerken. Hun vegan kokosyoghurt variaties staan standaard bij ons in de koelkast, en dat terwijl we (de ELLE Eten redactie) niet eens 100% vegan eten. Het is gewoon écht gruwelijk lekker. 

Met dit recept zie je hoeveel kanten je ermee op kunt. Zo gebruik je Abbot Kinney's niet alleen als basis voor een zalig en gezond ontbijt, je kunt er ook mee koken. In deze vegan Wellington gebruik je bijvoorbeeld hun Coco Greek Style yog voor een heerlijk frisse kruidensaus. Meer weten over het merk en wat je ermee kunt? Kijk op de website voor de producten en de lekkerste recepten. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Kooktijd: 1 uur 5 minuten
Totale Tijd: 2 uur 15 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan wellington
1 tl.

Coco Greek Style yog 

1 tl.

gemalen koriander (ketoembar)

500 g

flespompoen, geschild en in dunne plakjes gesneden

500 g

rode biet, geschild en in dunne plakjes gesneden

150 g

quinoa

50 g

rauwe pecannoten

50 g

rauwe amandelen

2

sjalotjes, fijngehakt

2

tenen knoflook, fijngehakt

100 g

cavolo nero of boerenkool, in dunne reepjes 

1/2 el.

balsamicoazijn

1

handjevol peterselie, fijngehakt

1

rol vers vegan bladerdeeg van 40 x 24 cm

1

scheutje amandeldrink

Voor de saus
15 g

dille

15 g

peterselie 

1

jalapeñopeper, gehalveerd en zaadjes verwijderd

1

teen knoflook, grof gehakt

2 el.

citroensap

300 mL

Coco Greek Style yog

Benodigdheden

aluminiumfolie

bakpapier

keukenkwast

een vijzel

keukenmachine of blender

Bereidingswijze
De voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Meng 3 eetlepels olijfolie, de eetlepel Greek Style yog en het korianderpoeder in een kom.
  2. Leg de flespompoen op de ene bakplaat en de rode biet op de andere. Bestrijk ze met een kwast met het oliemengsel. Rooster 30 minuten in de oven.
  3. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  4. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de noten goudbruin onder regelmatig roeren. Zet apart om af te koelen. Hak de noten grof of plet ze in een vijzel.
  5. Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot in 5 minuten gaar. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten, voeg dan de boerenkool toe en kook een paar minuten gaar, onder af en toe roeren. Breng op smaak met peterselie, balsamicoazijn, zwarte peper en zeezout. Roer de quinoa en de noten erdoor en zet de pan opzij.
Het vullen
  1. Laat de rol bladerdeeg 10 minuten op kamertemperatuur komen voordat je deze uitrolt en de Wellington in elkaar zet. 
  2. Verwarm de oven voor op 220°C en pak een kleine bakplaat.
  3. Leg een groot vel aluminiumfolie voor je op de werkbank of aanrecht. Leg het bladerdeeg erop zodat de langere rand parallel loopt met de werkbank (wij gebruikten een rol bladerdeeg van 40 cm x 24 cm).
  4. Bepaal een gebied in het midden van het deeg aan van ongeveer 15 x 22 cm. Leg daar een compacte laag van het quinoamengsel op. Bedek dit met een paar lagen geroosterde bietenplakken op en volg met de plakjes pompoen. Bedek de pompoen laag met wat van het overgebleven quinoamengsel. Wat je overhoudt van het quinoamengsel met boerenkool kun je als bijgerecht op tafel serveren.
  5. Als de vulling eenmaal op zijn plaats zit, maak je een reeks van 2,5 tot 3 cm incisies in het deeg aan beide kanten van de stapel met een lichte diagonaal.
  6. Vouw beide uiteinden (boven en onder) flappen omhoog, zoals je een cadeau zou inpakken en vlecht dan om en om de stroken over de bovenkant van de vulling en over de zijkanten. Als je onder aan een van de uiteinden grote gaten krijgt, plak ze dan met overgebleven deeg. Laat de kleine openingen tussen de vlechten vrij om stoom te laten ontsnappen en te voorkomen dat de Wellington in de oven barst.
  7. Bestrijk het deeg met een plantaardig alternatief voor melk en bestrooi met grove zoutvlokken.
  8. Bak ongeveer 35 minuten, tot het deeg mooi gepoft en goudbruin is. Maak intussen de kruidige Greek Style saus klaar (instructies hieronder).
  9. Serveer de Wellington zodra hij uit de oven komt met je favoriete bijgerechten en de frisse kruidensaus erbij.
De kruidensaus
  1. Meng in een keukenmachine de kruiden, jalapeñopeper, knoflook, olijfolie en citroensap. Pulseer de machine een paar keer totdat alles fijngehakt is, en schraap de zijkanten van de kom indien nodig met een spatel.
  2. Doe de Coco Greek Style in een kom, voeg het kruidenmengsel toe en roer tot het gelijkmatig gemengd is. Controleer de saus op grote stukken kruiden, proef, en voeg eventueel wat zwarte peper en zout toe indien nodig.
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
vegan wellington abbot kinney's
Abbot Kinney's
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder