Ottolenghi's zomerfruit met schapenlabne en sinaasappeleolie

Uit zijn nieuwste kookboek Flavour

ottolenghi's zomerfruit met schapenlabne en sinaasappeleolie
Jonathan Lovekin

Yes, het is zover: het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi, Flavour, is uit en wij mogen maar liefst drie recepten eruit delen. Vandaag de derde: zomerfruit met schapenlabne en sinaasappeleolie

'Deze uitstalling van het lekkerste dat het seizoen biedt, kan dienen als een licht dessert, maar ook als middelpunt van een brunch. U kunt zelf labne maken, maar daarvoor moet u de yoghurt wel ruim 24 uur laten uitlekken, of u kunt het uzelf gemakkelijker maken door te kiezen voor kant-en-klare labne of yoghurt Griekse stijl waar wat slagroom doorheen is geroerd. U kunt zelf bepalen welk zomerfruit u kiest, afhankelijk van wat lekker en niet al te kostbaar is. 

U kunt ook minder soorten kiezen, of zomerfruit uit de diepvries gebruiken, zeker als het fruit volgens het recept gepureerd wordt. U maakt meer olie dan u nodig heeft: bewaar hem in een glazen pot, om over een salade of kort gekookte groenten te schenken.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6 porties
Voorbereidingstijd: 2 dagen 0 uur 0 minuten
Kooktijd: 0 uur 15 minuten
Totale Tijd: 2 dagen 0 uur 15 minuten
Ingrediënten
900 g

schapenyoghurt, of koemelkyoghurt als alternatief

1/2 tl.

zout

100 mL

goede kwaliteit olijfolie

10 g

takjes citroentijm, plus enkele tijmblaadjes extra voor erbij

1

sinaasappel: schaaf er 6 dunne repen schil af

200 g

bramen

250 g

frambozen

300 g

aardbeien ontkroond, overlangs gehalveerd (of grote exemplaren in vieren)

50 g

fijne kristalsuiker

1

limoen: haal er met een fijne rasp 1 theel. schil af, pers er 1 eetl. sap uit

200 g

blauwe bessen

150 g

kersen, ontpit

Bereidingswijze
  1. Doe de yoghurt met het zout in een middelgrote schaal en roer alles door elkaar. Bekleed een zeef met een stuk kaasdoek dat groot genoeg is om een deel over de rand te laten hangen en zet de zeef op een schaal. Giet de yoghurt in het kaasdoek en sla het overhangende deel over de yoghurt heen zodat deze is bedekt. Zet een zwaar gewicht op het kaasdoek (een paar blikken of potten bijvoorbeeld) en zet de schaal minstens 24 uur (tot 48 uur) in de koelkast om de yoghurt uit te laten lekken. 
  2. Zet intussen de olie in een kleine pan met een deksel op halfhoog vuur. Verhit hem rustig 7 minuten, of tot er luchtbelletjes ontstaan. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm en sinaasappelschilletjes toe, zet het deksel op de pan en laat de olie infuseren, liefst tot de volgende dag, hoewel het in een halfuur ook wel lukt. 
  3. Doe de volgende dag 50 gram bramen, 100 gram frambozen en 100 gram aardbeien met de suiker en het limoensap in de kleine kom van de keukenmachine en pureer alles glad. Doe al het overgebleven zomerfruit met de fruitpuree in een grote schaal en schep alles losjes door elkaar. U kunt het meteen serveren of een paar uur in de koelkast zetten, laat het voor het serveren op kamertemperatuur komen. 
  4. Strijk de labne uit over een grote schaal. Schep de saus met fruit eroverheen en bestrooi met de limoenrasp. Sprenkel er 2 eetlepels sinaasappel-olie over met wat sinaasappelschilletjes en de extra tijmblaadjes.

Dit recept is afkomstig uit Flavour, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage.

Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage - Fontaine Uitgevers - €32,-

Shop Flavour hier

ottolenghi flavour
Yotam Ottolenghi
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder