Ottolenghi's portobellosteaks met puree van limabonen

Uit zijn nieuwste kookboek Flavour

ottolenghi's portobellosteaks met puree van limabonen
Jonathan Lovekin

Yes, het is zover: het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi, Flavour, is uit en wij mogen maar liefst drie recepten eruit delen. Vandaag de tweede: portobellosteaks met puree van limabonen.

'We noemen groenten niet zo graag een ‘steak’, ‘burger’ of ‘schnitzel’, omdat dit voelt alsof je ze voor iets anders, iets beters, wilt laten doorgaan. Groenten zijn simpelweg fantastisch zoals ze zijn. Ze zijn feitelijk het allerbeste! Soms echter helpt een vlezige naam ons begrijpen waar het over gaat en hoe lekker het is. Onze portobello’s proberen zich echt niet voor te doen als een steak, ze zijn simpelweg net zo lekker als welke steak ook (met puree), zo niet lekkerder; op dezelfde manier als onze schnitzels van puntpaprika (blz. 146 in  het boek) net zo lekker zijn als welke andere schnitzel ook. 

Wat de paddenstoelen hun ‘elan’ geeft zijn de chilipepers en specerijen en alle aromatische olie waarmee ze zijn omhuld. U maakt hier meer olie dan u nodig heeft; bewaar hem in de koelkast in een goed gesloten pot en gebruik hem om over gegrilde groenten, noedels, vlees of vis te sprenkelen. Serveer bij dit gerecht naar smaak wat gesauteerde groenten.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Voorbereidingstijd: 1 uur 0 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de portobellosteaks
8

middelgrote tot groteportobello’s (ca. 650 g), stelen verwijderd

10

tenen knoflook, gepeld

1

ui, gepeld, in 6 parten gesneden (150 g)

1 el.

chipotlechilivlokken

1

rode chilipeper (15 g)

4 tl.

komijnzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamper

1 el.

korianderzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamper

2 el.

tomatenpuree

400 mL

olijfolie

Voor de puree van limabonen:
1

pot van 700 g goede kwaliteit limabonen, uitgelekt (500 g) (wij gebruiken grote Navarrico-limabonen van Brindisa, maar u kunt natuurlijk ook andere bonen uit pot of blik gebruiken of de bonen zelf koken)

1 el.

citroensap

1 el.

olijfolie

zeezoutvlokken

Bereidingswijze
  1. Verhit de oven tot 150°C. 
  2. Doe voor de steaks alle ingrediënten met 1 eetlepel zeezoutvlokken in een grote ovenvaste pan met een deksel. Leg de paddenstoelen erin met de bolle kant boven, leg er een vel bakpapier overheen, en druk dit iets aan zodat alle ingrediënten zijn bedekt. Zet het deksel op de pan en zet hem 1 uur in de oven. Keer de paddenstoelen om, leg het papier en het deksel weer terug, en zet de pan weer 20 minuten in de oven, of tot de paddenstoelen botergaar zijn maar niet uiteenvallen. Schep de paddenstoelen met een keukentang op een snijplank, halveer ze en zet opzij. 
  3. Schep met een eetlepel de ui, knoflook en chilipeper (verwijder het steeltje) uit de pan – het is geen probleem als u wat specerijen en olie mee schept. Doe alles in de kleine kom van de keukenmachine en pureer het glad. Doe het gepureerde uienmengsel weer in de pan, voeg de halve paddenstoelen toe en zet op halfhoog tot hoog vuur. Laat alles circa 5 minuten zachtjes smoren tot de smaken zich mengen. 
  4. Maak terwijl de paddenstoelen garen de puree. Doe de bonen in een keukenmachine met het citroensap, de olijfolie, . theelepel zeezoutvlokken en 2 eetlepels water. Pureer alles helemaal glad. Schep de puree in een middelgrote pan en laat hem op halfhoog tot hoog vuur al roerend circa 3 minuten koken tot hij goed warm is. 
  5. Verdeel voor het serveren de limabonenpuree over vier borden. Leg op elk bord vier halve paddenstoelen en schep er een flinke lepel olie met de smaakgevers over (u heeft echter niet alles nodig – zie de inleiding). 

Dit recept is afkomstig uit Flavour, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage.

Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage - Fontaine Uitgevers - €32,-

Shop Flavour hier

ottolenghi flavour
Yotam Ottolenghi
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder