Smoky 'elote style' salade met maiskolven
Het favoriete recept van Ajda Mehmet uit haar boek Salad Days? Deze rokerige en romige salade met mais.

De eerste keer dat ik een ‘elote style’ maiskolf at - streetfood uit Mexico - was op vakantie op Ibiza bij een klein Cubaans restaurant. Vanaf dat moment wilde ik mais het liefst alleen nog maar zo. Dit is een saladeversie ervan die ik bedacht op een winderige dag in Amsterdam, dagdromend over warme dagen en zomereten. Deze salade is een soort kruising tussen panzanella en Mexicaanse salsa, maar dan rokerig en romig. Voor een vegan versie kun je de feta gemakkelijk weglaten. De salade is dan nog minstens even lekker!
maiskolven
olijfolie + extra ter garnering
groene chilipepers
dikke sneden desembrood
rode ui, fijngesnipperd
rijpe avocado, vruchtvlees in grove stukken gesneden
mango, geschild en vruchtvlees in stukken gesneden
trostomaten, in grove stukken
komkommer, in grove stukken
koriander, in grove stukken
Rasp en sap van 2 biologische limoenen
Zeezoutvlokken
feta, verkruimeld
Anch0-chilipoeder (verkrijgbaar bij de toko) of gerooktepaprikapoeder, ter garnering
Grillpan of BBQ
- Verwarm een grillpan tot gloeiend heet. Smeer de maïskolven licht in met olijfolie en gril ze een paar minuten per kant totdat ze beginnen te blakeren. Gril ze niet te lang, want ze mogen niet verbranden.
- Herhaal dit proces met de groene chilipepers en de sneden brood. Smeer aan beide zijden in met olie en gril tot er mooie grillstrepen ontstaan.
- Zet de maïskolf rechtop op een snijplank en houd met één hand stevig vast. Snijd met een scherp mes van boven naar beneden langs de kolf om de maiskorrels los te halen. Herhaal dit tot alle maiskorrels zijn losgesneden. Ik vind een kartelmes hier fijn werken, omdat die goed door de soms harde buitenste schil glijdt. Schep de maïskorrels in een ruime mengkom.
- Snij de gegrilde chilipepers in kleine stukjes en verwijder de zaden als je van niet al te pittig houdt. Scheur het gegrilde brood in kleine stukjes en voeg toe aan de maïs. Voeg de rest van de ingrediënten toe, pers het limoensap erover uit, breng op smaak met zout en schep alles voorzichtig om zodat je de avocado niet te veel plet.
- Stort de salade op een schaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de feta en het ancho-chilipoeder.
Gebruik in de zomer de barbecue voor de maïs, paprika en het brood. Op die manier krijg je de meest authentieke, rokerige, streetfood style versie van deze salade.
We vroegen Ajda naar het maken van de ultieme salade. Wat maakt een salade, wat kraakt 'm? Wat is de meest gemaakte fout, wat is de beste basis en hoe maak je 'm vullend? Met als bonus een saladerecept dat óveral bij kan en een recept met de meest verrassende smaakcombinatie.
Salad Days
Ajda Mehmet
Good Cook
€ 2o,95
Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!